Egyeztettek a magyar-román energetikai együttműködésről

2013. március 28. 20:37

A magyar-román energetikai együttműködésről egyeztetett Constantin Niţa román energiaügyi miniszter és Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön Magyarországon - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

2013. március 28. 20:37

Az NFM közleménye szerint Constantin Niţa delegációja előbb az MVM Zrt., majd a MOL Magyarország képviselőivel folytatott szakmai megbeszélést. A társaságok jelezték, hogy nyitottak a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre mind a határ menti közös, mind pedig a romániai kutatási és kitermelési lehetőségek kiaknázásában. A román energiaügyi miniszter ezután Kovács Pál államtitkár meghívására üzembejáráson vett részt a Paksi Atomerőműben.

Az állami vezetők tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy Magyarország és Románia is érdekelt az azeri földgáz szállítására alkalmas Nabucco (West) projektben. Megállapodásuk szerint a politikai és szakmai egyeztetéseket a Nabucco Bizottság áprilisi, Budapestre tervezett miniszteri szintű megbeszélésén folytatják – közölte az NFM. Az államtitkár üdvözölte a román energiahivatal (ANRE) és az Ásványkincsek Nemzeti Ügynöksége (ANRM) rendeletét, amely a közelmúltban feloldotta a romániai kitermelésű földgáz exportjának 2011 óta érvényben lévő tilalmát.

A tárca közleményében hangsúlyozta: a Szeged-Arad vonalon húzódó földgázvezeték mielőbbi fizikai kétirányúsítása az uniós elvárás mellett a két ország érdeke is. A határkeresztező kapacitások összekapcsolásával és a közös értékesítéssel élénkülhet a határon keresztüli gázforgalom, ami segítheti a térségi gázárak kiegyenlítődését. Magyarország örömmel fogadta Románia csatlakozási szándékát az eredményesen működő cseh-szlovák-magyar közös villamosenergia-piachoz.

A két ország képviselői egyetértettek abban, hogy az atomenergia meghatározó tényező az EU energiastratégiájának ellátásbiztonsági és dekarbonizációs céljai elérésében. Ezért a felek további lépéseket tesznek a két ország között a nukleáris energia területén kialakult kapcsolatok szorosabbra fűzésére – közölte a fejlesztési minisztérium.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lófasztsetudszdeazértugatsz
2013. március 29. 06:58
ÁLDOKTORT DÍJAZ A FIDESZ http://atlatszo.hu/2013/03/28/aldoktor-vezeti-az-orszagos-zoldhatosagot/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!