A rendszerváltást kutató intézetet hozott létre a kormány

2013. március 21. 19:34

Kutatóintézetet és archívumot hozott létre a kormány pénteki hatállyal a rendszerváltás történetének tanulmányozására.

2013. március 21. 19:34

A kabinet erről szóló rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki számában jelent meg. A kormány a közösségi emlékezet és a „reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat” kialakítását, valamint a nemzeti összetartozás erősítését várja az új intézménytől, amely Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum néven kezdheti meg munkáját. Az intézet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt áll majd, és önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként működhet budapesti székhellyel. Az intézmény első főigazgatóját és helyettesét így Lázár János nevezheti ki öt évre.

A szervezet elsődleges feladata lesz feltárni és számba venni a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit, valamint bemutatni a rendszerváltás és az azt megelőző korszak társadalmi, politikai állapotát, továbbá a a rendszerváltáshoz vezető irányzatokat és előkészületeket. Az intézet emellett elkészíti és elemzi a rendszerváltás kronológiáját, majd átfogó képet ad a szomszédos országokban végbement rendszerváltó folyamatról, az ott élő magyarság helyzetének hatásairól a hazai rendszerváltásra, valamint elemzéseket készít a rendszerváltás hatásairól. Az új intézmény a nemzetközi erőviszonyokat, így a kelet-közép-európai átmenet magyar rendszerváltásra gyakorolt következményeit is elemezheti.

A kormány rendeletével felhatalmazta az intézet főigazgatóját, hogy feladatkörében eljárva állami vagy más szervezetektől adatokat, információkat, elemzéseket kérjen, a kapcsolódó dokumentumokba – a hatályos jogszabályok szerint – betekinthessen, azokról másolatot kérjen – olvasható a kabinet határozatában.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. március 22. 08:14
Egyesek féltek. A veszprémi "hóhér", nem mellékesen az azóta szédületes karriert befutott volt honvédelmi miniszter főnöke, a feleségével együtt öngyilkos lett.Volt olyan volt évfolyamtársam, aki azt gondolta, jobb, ha az Egyetemről áttér a magánszektorra, spec. tévedett, mert senkit sem raktak ki, pedig igencsak kontraszelektált társaság volt.A Papp családnak sem görbült volna a haja szála. Egy ilyen Intézet létrehozása, azzal a céllal, hogy évről-évre fel legyen tárva, hogyan szabadították meg a magyar népet a közvagyonnal járó gondoktól, s lett végül földönfutóvá, és nyakig eladósodottá, s mennyi kölcsönt is vettek föl, s hogy lehet, h. az eredmény kevéssé látható, miért is építettek itt és szereztek be nagyon drágán mindent, mert azért volt itt fejlődés is, ezt látni kell, csak az, h. megint 3-4 millió koldus országa lettünk, talán elkerülhető lett volna. A szegénység egyrészt torokszorító. Kiderült, h. mindenki nagyon rosszul járt, aki nem vette véresen komolyan az összes iskolát, ahová járt, és hogy legalább SZAKMÁRA mindenkinek szüksége van, mert a szakképzetlen egy élten át jó eséllyel csak nyomorogni fog.Másrészt tele a wellness hotelek ünnepekkor, tömegek járnak Ausztriába sízni. Kiderült, h. az általános iskolai reál tárgyak, elsősorban a matematika oktatás, minden megélhetés alapja, gyenge.Ezen fontosabb lett volna valahogyan segíteni, változtatni, mint új Alkotmányt írni, mert a nemzet jövőjére nagyobb hatással van, lesz. Ide muszáj lenne pénzt dönteni és bármilyen nehéz tudomásul venni, de a reál szakosoknak vagy sokkal kisebb kellene legyen az óra-kötelezettsége, ami nem igazán megoldható, vagy sokkal többet kell keresniük, mint a közművelődési tárgyak oktatóinak.Rémes, de máshogyan tehetséges, értelmes ember nem fog általános iskolában (sem) matematikát oktatni. Ez valódi probléma, pl. és nagyon sok idő, energia ment el olyasmire, ami nem annyira. Fontos a tájékoztatás, mert a tájékoztatási monopólium, a Vincze, Andrassew, Bolgár, Avar, Aczél, Révész, Mészáros, Havas, stb., stb. hatékonyan segítette elő a magyar nép kifosztását, szavuk nem volt pl. a környező államokban maguk az államok által betiltott kamatrabszolgasági forma ipari méretekben való magyar bevezetése ellen. Ki kéne dni egy fehér könyvet, ami minden háztrtásba eljutva, közkinccsé tenné, mitől jobb ma tőlünk északabbra a kisembernek bármelyik volt "szocialista" országban élni, mint itt.
Soma
2013. március 22. 07:27
Aki átélte ezt a majd huszonöt évet, annak nincs szüksége semmilyen tanulmányra. Aki közelről látta a pártok működését, az EU-ra való hivatkozásokat, a nép hülyítését, a milliárdosok kinövését a panelből, annak nem tanulmányra, hanem erős idegzetre van szüksége, mert a következmény nem lesz akármilyen.
jobban teljesítő
2013. március 22. 07:05
Jóisten, hány kollégiumi haver maradt megint munka nélkül?
krisztoforo48
2013. március 22. 07:01
Jöjjön a Jobbik,hogy legyen mit kutatni 20 év múlva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!