Temerin: szerb fellépést követel Semjén

2013. február 04. 18:05

A magyar kormány értetlenül áll a temerini, újvidéki és óbecsei magyarságot sújtó legutóbbi incidensek előtt, elvárja alapos kivizsgálásukat, valamint a szerb hatóságok határozott fellépését – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel.

2013. február 04. 18:05

A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese közleményében kifejtette: a rendszeressé váló magyarverések és a nemzetiségi alapon sértegető graffitik komoly aggodalomra adnak okot, kiváltképp akkor, amikor a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll. A két fél között kialakult bizalom és baráti viszony nehezen tartható fenn és építhető tovább a legutóbbi esetek alapos kivizsgálása és a hasonlók megelőzése nélkül. Ezért bíznak abban, hogy egy olyan demokratikus jogállam, mint amilyen Szerbia – melynek eltökélt szándéka az európai közösséghez csatlakozás – hathatós és érdemi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a területén élő nemzeti kisebbségek törvényes jogai a legkisebb mértékben sem csorbulhassanak – rögzítette.

Kiemelte: ennek szellemében a kormánya határozott fellépést vár el a szerb hatóságoktól. Azt, hogy minden egyes incidenst gyorsan és pártatlanul, a „kettős mércét” nélkülözve vizsgáljanak ki, az elkövetőket mielőbb vonják felelősségre, és minden egyes ügy kimenetele széles nyilvánosságot kapjon. A közelmúlt eseményeinek következtében az egyébként is nehéz körülmények között élő szerbiai magyar nemzeti közösség biztonságérzete a korábbinál is mélyebbre csökkent – fogalmazott Semjén Zsolt. Ezért elengedhetetlen, hogy a szerb kormány egyértelműen és határozottan foglaljon állást a nemzetiségi alapú incidensek ügyében, ítélje el, határolódjon el tőlük, és biztosítsa minden eset pártatlan felderítését – áll a közleményben.

A VajdaságMa délvidéki hírportál január 27-én adott hírt arról, hogy előző vasárnap hajnalban Temerinben ismét bántalmaztak két magyar fiatalt. A fiatalok szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy csoport. A hat ismeretlen a sértettek elmondása szerint hirtelen visszafordult, és rájuk támadt. Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, a másikat pedig földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben „a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven” – írta a hírportál. A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett. Ötven méterre a verés helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. Egy újabb magyar fiatal sérült meg, orrtörést szenvedett, két társa pedig könnyebb sérülésekkel megúszta a verést. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a tartományi parlament elnöke elítélte az újabb temerini incidenst. Mivel a média szerint etnikai indíttatású incidensről van szó, Pásztor felkérte az illetékes szerveket, hogy alapos vizsgálatot folytassanak, és mihamarabb derítsenek fényt a verekedés körülményeire, a támadókat pedig állítsák bíróság elé.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lehel
2013. február 04. 22:43
Azt hiszem lehetne folyamatosan tiltakozni sajnos http://delhir.rs/cimlap/friss-hireink/3346-magyarokat-vertek-ismet-most-obecsen#comment-419 De Én is tudnék mesélni az ottani állapotokról...
HSL
2013. február 04. 22:28
vétót a szerb eu csatlakozásra
szabadhajdu
2013. február 04. 21:47
Mi lenne a Szerbiában sorozatban zsidókat vernének? Bele se merek gondolni. Magyarokat meg lehet, mert az el van sikálva. Ne ennyit a magyar és az EU-s jogvédőkről. Nincs elsötétítés se vizsgáló bizottság. Mert magyarokat büntetlenül lehet gyilkolni, ez trianon üzenete.
4ttil4
2013. február 04. 21:41
Az is problémás, hogy az ún. "magyar" média le se szarja az ilyen eseteket általában, míg ha egy random hülye beszól egy random zsidónak az biztosan hetekig van címlapon. És a legnagyobb baj, hogy még a románoknak is volt volt annyi eszük hogy szerződésben követeljenek garanciát a szerbiai románok jogaiért az EU csatlakozásuk támogatásáért cserébe. Míg a mi drága "nemzeti" kormányunk le se szarta a határon túliak jogvédelmét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!