Tarlós: Az állami adósságátvállalás százmilliárdot jelent Budapesten

2013. február 27. 14:32

Tarlós István elmondása szerint több mint 104 milliárd forint a fővárosban az állami adósságátvállalás mértéke, amely a kormányfő által bejelentetteknek megfelelően az adósság 60 százalékát jelenti.

2013. február 27. 14:32

Több mint 104 milliárd forint a fővárosban az állami adósságátvállalás mértéke, amely a kormányfő által bejelentetteknek megfelelően az adósság 60 százalékát jelenti – mondta Tarlós István főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor március 8-ai városházi látogatásán várhatóan széles körű megállapodást kötnek, amely az adósságkonszolidáción túl tartalmazza a közösségi közlekedés finanszírozását és jövőbeli fővárosi fejlesztéseket – mondta Tarlós István. A megállapodás a BKV utolsó negyedévére vonatkozó források biztosítását is tartalmazni fogja – tette hozzá. A főpolgármester más vidéki nagyvárosok és a fővárosi kerületek összehasonlításában említésre méltónak nevezte a 60 százalékos mértéket.

Szólt arról is: érdekes logikának tartja, amikor az ellenzék arról beszél, hogy az állam mindent elvitt. Jelezte: amikor például a főváros 1990-ben megkapta a kórházakat, akkor az ingatlanokat is megkapta, azok a feladattal együtt járnak. Szakmailag gyenge lábakon álló érvelésnek nevezte, hogy az MSZP az ingatlanvagyont félti. Véleménye szerint ennek csak az lehet az oka, hogy a szocialisták és az SZDSZ vezetése alatt felhalmozott hiányt ezek eladásából fedezték volna. Tarlós István azt is kiemelte: az adósságkonszolidáció hozadéka, hogy lényegesen javul a főváros hitelképessége. Utalt arra is, hogy a főváros az idei költségvetés-tervezetben a minimális 40 százalékos adósságátvállalással számolt, így a végleges büdzsé számottevően jobb lesz a megállapodás után

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes az MTI kérdésére elmondta: az adósságátvállalást áprilisig vezetik át a főváros idei költségvetésén. Megjegyezte: a megállapodás nagymértékben megnöveli a jövő évi fejlesztési lehetőségeket is. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy az állam 1956 önkormányzattól vállal át adósságot. Tállai András államtitkár pedig nemrég úgy nyilatkozott, hogy az ötezer lélekszámúnál nagyobb települések esetén az adósságátvállalás mértéke 40-70 százalékig terjedhet.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!