Székely zászló a Parlamenten és Esztergomban

2013. február 15. 15:14

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésének alkalmából kitűzték az Országház homlokzatára a székely zászlót. Felvonták a székely lobogót a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél.

2013. február 15. 15:14

A „nemzeti szolidaritás jelképeként” a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László Házelnök kezdeményezésére pénteken az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára – tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-t. Az Országgyűlés épületében pénteken zajló KMKF plenáris ülésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken úgy fogalmazott: alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata. A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek „erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként” kiteszik a székely zászlót. Semjén Zsolt a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk „bármiféle feszültség erősítése Romániával”.

Székely lobogót vont fel pénteken a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél mintegy 150 érdeklődő jelenlétében Völner Pál államtitkár, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke, Farkas Iván, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) esztergomi önkormányzati képviselő, Retkes János, az MKP párkányi elnöke és Juhász István, a Vállalkozók Pártjának tagja. „Az elbizonytalanodott országok azok, amelyek egysíkúvá, homogénné akarják gyúrni saját országuk népét, és mi magyarok, akik két évvel ezelőtt az állampolgársági törvénnyel ki tudtuk fejezni összetartozásunkat, minden ilyen esetben fel kell hogy emeljük szavunkat” – mondta Völner Pál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: „nemzettestvéreink iránti szolidaritásunkat” nem radikális szélsőséges hőzöngéssel, hanem kulturált, európai módon, higgadt, tiszta és erős szavakkal kell kifejezni. „Minden olyan fals hangot, amely azt mondja, hogy a székelyek beszéljenek románul, ki kell zárnunk ebből a párbeszédből” – tette hozzá.

Farkas Iván kijelentette, hogy a szlovákiai magyarok támogatják a székelyek törekvéseit. Közölte, hogy csütörtökön Párkánytól húsz kilométerre északra, Kisújfalu településen több évtized óta először kitették a falu magyar megnevezését a vasútállomásra, mert a lakosság több mint 90 százaléka magyar ajkúnak vallja magát. A kezdeményezést a Garam és az Ipoly mentén kívánják folytatni. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország számos településén tűzték ki a székely zászlót a helyi önkormányzati hivatal épületére.

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devlaci2
2013. február 15. 23:03
A szakadár Párbeszéd Magyarországért új?! logója http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/02/parbeszed-magyarorszagert-logo-egy-gif.html
Lehel
2013. február 15. 22:00
Én délvidéki vagyok és nekem testvérem a Székely, Palóc, Kun, Jász, Csángó, még a magyarországi Magyar is! Ha majd Önök (ballib oldal) is így vélekednek, akkor és csakis akkor nem lesz szétszakadva a Magyar társadalom! Én támogatom a lehetőségeimhez képest a Székely testvéreimet és Önöket is, ha kell. Az életemet adnám a hazámért, Magyarországért, és biztos vagyok benne, hogy a Székely testvéreim is adnák.
Mr Flinkenstein
2013. február 15. 19:37
A szekelyeknek ideje lenne megtanulni, hogy csak magukra szamithatnak. Sem Orsos, sem Semjen, sem Bayer, sot meg a lungodrumos bekemenet narancsos szabadsagharcosai sem fogjak kockaztatni az eletuket vagy akar 2 forintot a szekelyekert !!!
Necoure Yamakee
2013. február 15. 18:58
Minden magyar nyelvet bíró köcsög ide jött kommentelni ma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!