Az LMP a felsőoktatásra szánt források bővítését sürgeti

2013. február 07. 14:20

Az LMP véleménye szerint nem lehet bizonytalanságban tartani a hallgatókat és a felsőoktatásban dolgozókat – mondta Osztolykán Ágnes csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, arra szólítva fel a kabinetet, hogy teremtse elő a felsőoktatásnak ígért forrásokat.

2013. február 07. 14:20

Az ellenzéki parlamenti képviselő úgy idézte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szavait, hogy azok szerint a megnövelt keretszámhoz szükséges összegeket a kormány majd előteremti, „valamelyik zsákból majd elő fogják húzni”. A politikus azt mondta, hogy ha erre kell várni, akkor „nagyon rosszul állunk”.

Osztolykán Ágnes a szavai szerint katasztrofális helyzetbe került felsőoktatásról szólva kijelentette, hogy év végén – a diákok tiltakozása nyomán – a kormány „fogcsikorgatva, de engedett”, és eltörölte a keretszámokat. Az viszont továbbra sem látszik, hogy honnan lesz pénz a megígért 55 ezer férőhelyre – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy jelenleg az egyetemeken és főiskolákon leépítéseket hajtanak végre, miközben egyes szakok vagy el sem indulnak, vagy önköltségesek.

A képviselő azzal folytatta, hogy a közoktatást is a zűrzavar és a bizonytalanság jellemzi. Osztolykán Ágnes azt mondta, az elmúlt időszakban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyik irodájának berendezéséhez bútorokat vittek el iskolákból. Hozzátette, eközben a központ vezetője a hétvégén már arról beszélt, hogy nem működik jól a rendszer, a jogalkotónak újra kell gondolnia a szabályozást. A képviselő arra is felszólította a kormányt, hogy a pedagógusok béreinek kifizetését is rendezzék.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cromwell
2013. február 07. 17:19
"FIGYELEM! FONTOS! Pécsett hétfőn a Középiskolai Hálózat és a Hallgatói Hálózat is tiltakozó rendezvényt szervez. A héten felgyorsult és egyre drasztikusabbá vált a középiskolások megfélemlítése. A Babits Gyakorló Gimnáziumban Kopeczky Péter testnevelőtanár az egyik KiHás tanítványunkat megfenyegette, hogy kezdeményezi a tanulói jogviszonyának a megszüntetését (???). A másik fő szervező diák bejelentette kilépését, pedig a nyilatkozatot ő olvasta be a hangosba. Nem szólt senkinek semmit, nyilván őt is megfélemlítették, négyszemközt, tanúk nélkül, hogy letagadható legyen. A pécsi diákok sorban lépnek ki a KiHából, HaHából, a vonulásuk bejelentésekor a rendőrségen is lekezelőek és durvák voltak velük. A pedagógustársadalom hallgat, és hallgatásával asszisztál ehhez a mocsokhoz, a vadfideszes tanárok meg ötvenes évekbeli eszközökkel fenyegetnek. Fekete autó egyelőre nem jött. Nem sok eszközünk maradt, az egyik a fészbúk adta nyilvánosság lehetősége. Így most ezzel élek, mikor erről hírt adok." KIHA FB oldal, Pécs
bini
2013. február 07. 16:25
Mellesleg a felsőoktattásban sok a felesleges kapacitás aminek több oka van. Most azon megy a bruszt, hogy a kormány csak a tényleges hallgatói létszámot finansziroza ez már tavaly is így volt és a felsőoktattás meg a felesleges kapacitásukat is épületben és humán erőforrásban is. Nyögve nyelve hajtják végre a strukturális átalakitást ami a forrás raciónális felhasználásával is jár. Mivel a felsőoktattási intézmények között is kialakult egy verseny az egyre csökkenő potenciális hallgatókért mivel a kapacitásukat ki akarják használni ezért megy a lobbi tevékenység. A kormányzat a "kiharcolt" szabályozás következtében nem határoz meg keretlétszámot csak bejutási küszöböt amit még az intézmények maguk szabályozhatják(kivétel a finanszirozába felvett szakok HÖOK) ezért a felvételik lezárta után fog kiderülni, hogy a diákok lábukkal melyik intézményt preferálták, melyiket nem. Melyik intézménynél kell megszüntettni szakokat, vagy bezárni intézményeket és melyiket kell böviteni. Mivel megszünt az eddigi finanszirozási szisztéma ezért van a hiszti. A felsőoktattási forrásoknál sincs ingyen ebéd. Verseny van a szolgáltatások minősége és a diplomák használhatósága terén. Így csipkedni kell magát egy-egy intézménynek is, hogy minél magasabb szinvonalu képzést kináljon. Nem könnyü a dolga a Rektoroknak sem és a Kari vezetöknek, de Ők is belátták és tudják, hogy az ami eddig volt nem mehet tovább sem az intézmény sem a hallgatok érdekében, nem beszélve nemzetgazdaság és a társadalom szempontjából sem. Az ELTE most azt pötyögte, hogy 16.000 kapacitással rendelkezik, de most csak 12000 hallgatot vehet fel a szabályozás miatt. Azt nem tették hozzá, hogy ez abból adódik, hogy a korábbi szabályozás törvény következtében abból adódik, hogy meg kellett szüntetni a 13-as évre a párhuzamos szakokat és az ehhez tartozó humán erőforrást is. Ezt 2011-től kellett elvégezniük tehát tudtak róla, csak nem akarták tudomásúl venni, hátha változik addig valami. Nem változott, s most megy a sirás-rivás az oktatói kar és egyébb munkavállalok részéről.
GeoCracker
2013. február 07. 15:52
Speciel bezárnak és nem bővítenek. http://endresy.blogspot.hu/2013/02/vezercsel-videki-foskolakkal.html
szintiboj
2013. február 07. 14:53
f
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!