Oroszország tulajdonrészt kérhet a paksi atomerőműből

2013. január 24. 10:39

A paksi atomerőmű felújítása, bővítése, és a beruházásban való orosz részvétel lesz a téma Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor január 31-én esedékes moszkvai tárgyalásán.

2013. január 24. 10:39

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor Dmitrij Medvegyev miniszterelnök helyett Vlagyimir Putyin elnökkel fog egyeztetni a legfontosabb kérdésekben oroszországi látogatása során. A megbeszéléseken valószínűleg szó esik majd a Déli Áramlat földgázvezetékről, az orosz-magyar gázszerződésről is.

A legfontosabb téma viszont a paksi erőmű fejlesztése lesz, amelyben az oroszok részt vállalnának. Ehhez viszont az kell, hogy a magyar miniszterelnök az oroszok számára is előnyös hitelkonstrukcióval álljon elő – írja a Népszabadság. Elképzelhető, hogy az oroszok tulajdonrészt is követelnek majd a paksi atomerőműből, de az sem kizárt, hogy piaci alapon szabad felhasználású hitelt nyújtanak majd Magyarországnak.

A megegyezést nehezítheti a lap szerint két közelmúltbeli esemény, amelyet az oroszok nem néztek jó szemmel: az egyik a Szurgutnyeftyegaz egykori „kipaterolása” Magyarországról, míg a másik a Moszkva tér átnevezése.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. január 25. 08:24
WTF? Moszkvai tárgyalás? Szélkálmánográd, nem?
vizipipa
2013. január 24. 13:04
NAÜ adatok szerint 2020 környékén feltűnően sokan szeretnének atomerőművet üzembe helyezni. Ezeknek a szerződéseit mostanában kell megkötni. Ennyi építési, de főleg gyártási kapacitás kétséges, hogy van-e egyáltalán. Nem árt az ilyesmit idejében tisztázni, nehogy mire nálunk konkretizálódik a dolog, a várt 3-4 jelentkező helyett csak 1 db legyen! http://i.imgur.com/chegitU.jpg
kunbella
2013. január 24. 12:26
Hosszútávon nem biztos, hogy jó ötlet egyszerre függeni az orosz gáztól és atomtól függeni. Persze, ha még lehet a gáz árát csökkenteni a gáz árát a választások előtt, az jól jönne. Taktikai engedmények stratégiai veszteségekért.
Obersturmbannführer Grün
2013. január 24. 11:23
"az oroszok nem néztek jó szemmel: az egyik a Szurgutnyeftyegaz egykori „kipaterolása” Magyarországról, míg a másik a Moszkva tér átnevezése" már megint nedveset álmodott a népszaróság 1. szurgut: megkapták érte a pénzt. problem? 2. moszkva tér: közük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!