LMP: Borzasztóan aránytalan a sporttámogatási rendszer

2013. január 22. 15:46

A párt politikusai felhívták a figyelmet arra, hogy a labdarúgáshoz tavaly több forrás került, mint a másik négy látványsportághoz és a Magyar Olimpiai Bizottsághoz összesen; az olimpiai sikersportágak állami támogatása pedig körülbelül annyi, mint amennyit a Felcsút FC kapott a társaságiadó-kedvezményből.

2013. január 22. 15:46

Az LMP szerint hatalmas aránytalanságok vannak a sporttámogatás rendszerében. Lengyel Szilvia arról beszélt, hogy a sportcélú társaságiadó-kedvezmény (tao) 2011-es bevezetése óta az öt, úgynevezett látvány-csapatsportág szervezetei 33,5 milliárd forintot hívtak le. Az LMP úgy látja, hogy borzasztóan nagy az aránytalanság, mind a sportágak, mind az egyes klubok között – jelentette ki. Tavaly év végéi adatok szerint a támogatások közel 60 százalékát a labdarúgás kapta, ezen belül a 2011-2012-es időszakban az egyes klubokhoz jutó összegek körülbelül negyede, 2,8 milliárd forint, a Felcsút FC-nek jutott – közölte. 

A másik négy látványsport és a Magyar Olimpiai Bizottság összesen nem kapott annyi támogatást, mint a labdarúgás – figyelmeztetett a képviselő. Lengyel Szilvia veszélyesnek nevezte, hogy a tao miatt befagyott a piaci alapú szponzoráció, a cégek nem kívánnak extra pénzeket juttatni a sportba. A finanszírozásba beépült a tao-ból származó pénz, ha azt kivezetnék, a rendszer összeomlana – jelentette ki. A politikus arra is emlékeztetett, hogy az LMP már a tavalyi nyári olimpia alatt is javasolta, hogy bővítsék ki a kedvezményezettek körét. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök ősszel azt ígérte, hogy további 14 sportág összességében 15 milliárd forint állami támogatásban részesül majd, de ennek nem látni nyomát a költségvetésben.

Hanzély Ákos (korábbi Európa-, és világbajnok öttusázó) leszögezte, hogy a támogatási struktúra rendkívül hátrányos azoknak akik ebből kimaradtak. A fővárosi képviselő is azt hangsúlyozta, hogy óriási aránytalanságok vannak a rendszerben. Példaként említette, hogy az olimpiai sikersportágak állami támogatása körülbelül annyi, mint amennyit a Felcsút FC kapott a tao-ból. Leszögezte azt is, hogy a dráguló infrastruktúrát már csak a látványsportágak képviselői tudják megfizetni. Egyúttal előrevetítette annak a veszélyét is, hogy a fiatalok a jövőben elsősorban a jobb lehetőségekkel rendelkező sportágakat választják majd.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Samsa
2013. január 22. 21:57
Jaj de szép, ahogy a puhos középpályás nyújt. Kerényi elvtárs, riadó! Ezt valakinek meg kell festeni.
interceptor
2013. január 22. 18:37
Mélységes tiszteletem LMP!Az érmeket szerző piros-fehér-zöld országot elhagyni kívánók mellett is kiálltatok!!!!!A jogaikért!!! Magyarok vagytok ti? Az LMP felirat nem egy Ausztrál filmben(Mad Max)szereplő rendszámtáblán volt? Mindegy a sorrend!A lényege annak is az volt,hogy a bekattant,sebzett üldözte és kinyírta az általa vélt embereket! Legyetek már picit tökös gyerekek,mert ez szánalmas! Visszatérve a sporthoz:drukkoltatok ugye,hogy a fiú kézisek ne jussanak a nyolcaddöntőbe,vagy ne kapjanak örömüdülést Felcsúton? Gomb itt van,fell kell varrnotok.....
bini
2013. január 22. 18:01
Na mi van? Az lmp elfelejtette, hogy megszünt a tervgazdálkodásos cucializmus, és magáncégek lettek az államiak helyett, akiknek nem irhatják elő, hogy kinek adják a támogatásukat amire lehetőségük van a TAO-n keresztül. Az állam csak lehetőséget adott a magánszférának szponzórációra, mivel még nálunk nem épült ki az a nyugaton évtizedek óta müködő szponzorációs rendszer, sem az oktatásban, sem a kulturában és a sportban sem amelyek más országokban szinte teljes egészében finanszirozák ezeket a területeket. Az, hogy egy-egy cég melyik egyesületet, vagy melyik sportágat szponzorál az a cég üzleti terveiben szerepel. Gondolom, hogy megvan mindenek a rendje. Ehhez a kormánynak semmi köze. Az, hogy Felcsut mennyit kap semmit nem jelent, mivel a Puskás Akadémiát alapitásakor is magán szpozorok pénzéből gründolták és folyamatosan ezen az alapon müködött. Az, hogy müködése során nemzetközi kapcsolatait is kiépítetette és utánpotlás képzést végez magas szinten együttmüködve más klubbal az nem pénz kérdése. A pénz a müködése következtében folyik be, mert úgy gondolja aki oda utalja, hogy számára hasznos az ott folyó munka támogatása. Szerintem a mostani rendszerben nagy jelentősége van a klub vezetésnek, a müködésnek és szponzorok felkutatásának, valamint a teljesítménynek is. A cégek megnézik, hogy a logojuk hol és kiknek a trikoján jelenik meg. Ez nem politikai kérdés.
Omega2010
2013. január 22. 17:36
Na most a felcsút fc-t hol jegyzik? Hanyad osztályban van? Ki szavazhatott a választáskor arra, hogy forint milliárdok menjenek a Vezíír 'hazájába'?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!