Az oktatásról tárgyal az MSZP

2013. január 11. 12:18

Január 24-én az oktatás alapelveiről tárgyalnának a szocialisták. Az MSZP egy olyan esélyteremtő oktatáspolitikát szeretne megvalósítani, ami nem zár ki tömegeket az tudás megszerzéséből.

2013. január 11. 12:18

Az MSZP által indított Szövetség a változásért elnevezésű kezdeményezés január végén oktatási kérdésekről tárgyal – közölte Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján. A január 24-i egyeztetésen – amelyen az MSZP-t Hiller István, volt oktatási miniszter, Jeszenszki András, az MSZP nyíregyházi oktatáspolitikusa és Kunhalmi Ágnes képviseli – az oktatás alapelveiről szeretnének tárgyalásokat folytatni. Kunhalmi Ágnes közlése szerint az MSZP egy olyan esélyteremtő oktatáspolitikát szeretne megvalósítani, ami nem zár ki tömegeket az tudás megszerzéséből. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az MSZP generálisan visszautasította az államosítás folyamatát, ezért a jövőben vissza szeretnék adni az iskolafenntartás jogát azoknak az önkormányzatoknak, amelyeknek van erre lehetőségük. Ugyanakkor szerinte számolni kell azzal, hogy több ezer intézmény bent fog „ragadni” a Klebersberg Intézményfenntartó Központnál, így ezt „hirtelen visszacsinálni a 2010 előtti állapotokra nem lehet”, mert félő, hogy összeomlana a rendszer. Mint mondta, egy ilyen mamutintézmény esetében még a korrekció is nagy kihívásokat rejt majd magában.

Hangsúlyozta: az oktatási kormányzat sikertörténetnek állítja be a rendszer államosítását, azonban már 10 nap után látszanak az anomáliák szerte az országban, hiszen igazgatók, pedagógusok és szülők nyilatkoznak a felmerült problémákról. Szerinte Hoffmann Rózsa államtitkár most azt nevezi sikernek, ami korábban természetes volt. Szerinte a rendszer azért nem omlott össze, mert a pedagógusok és az igazgatók a régi szabályok és mechanizmusok szerint végzik a feladatukat. Mint mondta, az átalakítás első nagy áldozata a ELTE XII. kerületi gyakorló középiskolája, amit azért zárnak be, mert a forráselvonások miatt sem az ELTE, sem az önkormányzat nem tudja fenntartani és a Klebersberg Központ sem tesz semmit az ügyben. Közölte: az MSZP azt várja a kormánytól, hogy azonnal lépjen közbe és mentse meg a középiskolát, ami az ország egyik legjobb intézménye.

Legutóbb január 8-án, az MSZP tavaly októberben vitára bocsátott gazdaságpolitikai programjáról tárgyaltak a Szövetség a változásért kezdeményezés egyeztetésén, amelyen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vett részt, nem voltak ott az LMP, az Együtt 2014 és a 4K! képviselői. Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke azt mondta, véleménye szerint a szakpolitikai egyeztetések valójában koalíciós tárgyalások, erre pedig sem a jelenlegi időpont, sem az MSZP által javasolt forma és résztvevői kör nem megfelelő. Kunhalmi Ágnes azt mondta: a január 24-i egyeztetésre is meghívót kaptak a fenti szervezetek, amelyek az egyeztetési folyamat bármely szakaszában szabadon csatlakozhatnak a tárgyalásokhoz.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2013. január 11. 15:31
Ki ez a Kunhalmi Ágnes? Csak komcsiként találkoztam a nevével, oktatásügyi szakértőként még nem.Igaz, mindig piros ruhában láttam,biztos ez jelzi a világnézetét.
Alarik
2013. január 11. 13:11
Jó rendben, tárgyaljanak bármiről, ellenzékben sokáig.
nyugalmazott tanár
2013. január 11. 13:02
Még egy esélyteremtő szocialista oktatáspolitika, és bezárhatjuk az iskolákat. A kérkedő politikai szlogeneken túl a liberális-szocialista oktatáspolitika azok esélyíeit is beszűkítette, akiknek korábban máég volt... Egyhez értenek: a klientúra futtatásához. De abban mi az esélyteremtés? Esély nekik és elvtársaiknak. Szét kellene végre nézni néhány általuk megszállt oktatási intézményben, tqanszéken, milyen színvonalú a képzés, kik kapnak és milyen alapon diplomákat, bizonyítványokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!