Szabó: Nem érvényesülnek az uzsora-bűncselekmény elleni fellépés állami szabályai

2012. december 28. 12:16

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint nem érvényesülnek az uzsora-bűncselekmény elleni fellépés állami szabályai, ezért Szabó Máté összehangolt kormányzati intézkedéseket javasolt.

2012. december 28. 12:16

A biztos pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az elmúlt években az állam a polgári és a büntetőjogi szabályozás módosításával akart fellépni az uzsora ellen, de a statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezek a bűncselekmények csak kis arányban kerülnek a hatóságok látókörébe. Szabó Máté ezért jogszabály-módosítást javasolt, hogy a hatóságok be tudják szerezni a büntetőeljárás eredményes lefolytatásához elengedhetetlen bizonyítékokat.

Az alapvető jogok biztosa jelezte: az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte annak érdekében, hogy az uzsora-bűncselekményt érintő rendőri kommunikáció és jogalkalmazás a jövőben mentes legyen a megbélyegző, az önhibát feltételező szemléletmódtól. Ezenkívül javaslatot tett arra, hogy az érintett minisztériumok kezdeményezzék az uzsora-bűncselekmények áldozatait komplex módon segítő szolgáltatás létrehozását.

Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta továbbá, hogy csak jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorát, az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni. Ezért javasolta, hogy a társadalmi felzárkózást segítő intézkedések kidolgozása során a jogalkotó hasznosítsa az eddigi mikrohitelezési programok tapasztalatait.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narancs albi
2012. december 28. 13:33
Keptelenek kormanyozni ! Soha egy percet nem dolgozott egyik sem a versenyszferaban, semmihez sem ertenek, de pofazni tudnak ! Magyarorszag aruloi: a narancsosok !
liberálzöld.
2012. december 28. 12:42
Még nem telt le a 2 hét. Merthát 2 héten belül itt rend lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!