Romániai választás: országos átlag alatt a részvétel Erdélyben

2012. december 09. 12:47

Délelőtt tíz óráig a választók 4 és fél százaléka szavazott Romániában. Erdélyben az átlagnál jóval alacsonyabb, mindössze 3,4 százalékos volt a részvétel, a székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak.

2012. december 09. 12:47

Valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon, a székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a részvétel tekintetében. Délelőtt tíz óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 4 és fél százaléka adta le voksát. Az átlagnál magasabb részvételt az ország déli részén, a Duna-menti megyékben jegyezték fel (5,7%), alacsonyabbat pedig Erdélyben (3.4%).

A legkevesebben Temes megyében szavaztak: itt a részvétel nem érte el 2,5 százalékot, de a székelyföldi megyék is sereghajtók között vannak: Kovászna megyében a jogosultak 3, Hargita megyében 3,5 százaléka szavazott a reggeli órákban. Szociológusok számítása szerint a romániai választások első óráiban a magyar részvétel 20 százalékkal maradt el az országos átlagtól, ami a magyarság számarányánál húsz százalékkal alacsonyabb parlamenti képviseletet eredményezhet.

A romániai voksolást leginkább az időjárási viszonyok – a havazás és hófúvás – akadályozzák. Az első órákban tucatnyi szavazóhelyiség nem nyitott ki, mert még az urna-biztosok sem tudták megközelíteni a szavazóhelyiséget. A Bánságban több főútvonal is járhatatlan volt vasárnap reggel: az egyik ellenzéki párt elnöke emiatt nem tudott eljutni Temesvárról a magyar határ közelében fekvő Nagyszentmiklósra szavazni és választókerülete egy másik városában adta le voksát. Ha itt-ott késéssel is, de mindenütt megkezdődött a szavazás, a hatóságok pedig közölték, hogy a fennakadások ellenére nem lesz hosszabbítás: helyi idő szerint 21 órakor véget ér a voksolás.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2012. december 09. 15:18
No, Orbán Viktor ilyen magyar részvételt szeretne itthon is elérni! :)
narancsos albert
2012. december 09. 14:59
Narancsosok, mi a helyzet Uz Bence hamvaival ?
csíksomlyai
2012. december 09. 14:50
Csíkszeredában az egyik szavazó helységet (Székely Károly Iskola) nehezen lehetett megközelíteni a hóbuckáktól, idős emberek mesélték, többet nem mennek szavazni. Az önkormányzat (városi tanács), hogy a búsba várja, hogy (rá)voksoljanak, ha még ott sem tudják eltakarítani a havat?
Kdo Je Ugasnil Luč
2012. december 09. 13:43
A székelyek tudják: nem szavazunk sem a Bazi Nagy Irrigátorra, sem a Szaros Szendvicsre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!