Nem tettek le a Bajnaiékkal való együttműködésről Jávorék

2012. december 15. 07:56

Az LMP-ben működő Párbeszéd Magyarországért Platform a januári kongresszuson azt javasolná, hogy korrigálják azt a novemberi stratégiai döntést, amely szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott.

2012. december 15. 07:56

Az MTI birtokába került belső pártdokumentum, a Párbeszéd Magyarországért Platform állásfoglalása szerint a platform elnöksége pénteki ülésén megvitatta az országos választmányi (OV) döntés után beállt helyzetet, amely értelmében felfüggesztették a platformok működését. A platform elnöksége azt javasolja a tagságnak, hogy folytassák a munkát, a platform információs felületét jelentő Facebook-csoportot nem zárják be.

A platform a dokumentumban úgy fogalmazott, hogy „a Fideszes parlamenti többség – az LMP által joggal kárhoztatott – gyakorlatát gyorsaságban és színvonalában is meghazudtoló döntés az elnökség számára nem értelmezhető”.

Mint írták, az Etikai Bizottság több hónapos ügyhátralékára fittyet hányva – „nyilvánvalóan politikai megrendelésre” – két hét alatt úgy foglalt állást, hogy a platform tevékenységével kapcsolatban nem tájékozódott. A választmány döntése egy alkalmatlan eszközzel elkövetett értelmetlen eljárás eredménye, s a választmány döntésének szellemiségét és eljárást az LMP alapelveivel ellentétesnek tartják.

A platform álláspontja szerint az OV egy párton belüli politikai kezdeményezést adminisztratív eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni. Mint írták: az OV felrúgta a platformalapítók és a frakció vezetése közötti megállapodást, amely szerint – ha a platform a párton belül fejt csak ki tevékenységet, akkor működése elé nem gördítenek akadályt. A dokumentumban mindemellett arra is kitértek, hogy „a frakció vezetője, aki ehhez a megállapodáshoz a nevét adta, gyáván távol maradt a döntéstől”.

A platform elnöksége mindezek mellett arról döntött, hogy a platform működésével kapcsolatos megállapodás felrúgása miatt a továbbiakban nem tartják magunkra nézve kötelezőnek a külső kommunikáció tilalmával kapcsolatos vállalást. A januárban esedékes kongresszus elé két javaslatcsomagot terjesztenek, az egyiket a novemberben elfogadott stratégiai döntés korrigálására, míg egy másikban az LMP szervezeti rendjének átalakítására tesznek javaslatot. A jövő hétre tervezett Jávor Benedek-Schiffer András vitát pedig az OV döntése miatt beállt helyzetre tekintettel lefújják.

A platform létrehozását november végén, az LMP kétnapos kongresszusát követően kezdeményezte az LMP-n belül az ellenzéki párt nyolc parlamenti és három fővárosi képviselője, köztük a frakcióvezetői posztról akkor lemondott Jávor Benedek. Ezt megelőzően a kongresszuson a delegáltak 84:77 arányban szavazták meg azt a határozatot, amelyik szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott.

A korábban az MTI birtokába került dokumentum szerint az LMP országos választmánya szerdán sürgős ügymenetben döntött arról, hogy felfüggeszti az LMP-n belüli platformok, köztük a nyolc országgyűlési és három fővárosi képviselő által alapított Párbeszéd Magyarországért Platform működését.

A párt etikai bizottságának (eb) állásfoglalása szerint a párt politikai döntéseinek képviselete minden párttag kötelessége. Esetleges egyet nem értésüknek csak emellett, másodlagosan adhatnak hangot, de kisebbségben maradt véleményük közlése során sem árthatnak a párt jó hírének, érdekeinek – írják. A kisebbségben maradt párttagoknak nincs joguk kibújni a döntés végrehajtása alól. Kivételt csak a lelkiismereti meggyőződéssel ellentétes ügyek képeznek – áll az anyagban.

Az eb hangsúlyozza, hogy a politikai kezdeményezésre épülő szerveződések célja és tevékenysége nem irányulhat a párt összetett közösségének megosztására, a párt legitim politikájával szembeni alternatíva nyilvánosság előtti felmutatására, a párttestületek határozatainak nyilvános bírálatára, megváltoztatásukat célzó külső nyomásgyakorlásra. A platformok vagy a más szerveződések nem játszhatják ki a testületi döntéseket, nem akadályozhatják azok végrehajtását és nem szolgálhatnak a „párton belüli belső ellenállásra” vagy a párton belüli demokratikus jogokkal való egyéb visszaélésre – írják.

Az MTI birtokába került Schiffer Andrásnak egy, az ügyben írt levele, amelyben a frakcióvezető leszögezi, hogy az etikai bizottság számára „alkotmánybíróság”. Szerinte az a tény, hogy a hatályos alapszabály taxatív felsorolást tartalmaz a párton belül alakítható szervezeti formákról, jelenleg nem teszi lehetővé platformok szabályszerű megalakítását.

Az MTI megkereste Jávor Benedeket, aki úgy fogalmazott, nem tartja megalapozottnak a döntést, de az egy világos üzenet arra nézve, hogy a másik oldal „erővel és hatalmi eszközökkel” akarja megakadályozni a platform által kezdeményezett belső vita elindítását. Arra a kérdésre, hogy ez pártszakadáshoz vezet-e, Jávor Benedek azt mondta, bízik abban, hogy párton belül lehet kezelni a helyzetet.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioligarcha
2013. január 23. 13:31
De hányszor kell már benneteket legyőzni, hogy elmenjetek a francba ? Most kezdjen az LMP kizárósdit játszani a Jávor TV2-es árulása, meg a Karácsony meg az Erőss nol.hu-s árulása miatt ? Nincs E14, nincs MSZP, le lehet lépni és be lehet bújni ezek seggébe. Vagy ki lesztek zárva, mert a hócipőm tele van már veletek.
devlaci2
2013. január 23. 12:16
politics can be different - they said http://devailacipost.tumblr.com/post/41270582736/lmp-kongresszus-politics-can-be-different-they-said
devlaci2
2012. december 15. 16:31
háborog a komcsitagozat http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/37983808331/lmp-kuss-a-platformoknak
pakura
2012. december 15. 14:45
Schiffer egyértelműen a Fidesz beépített embere, akinek feladata a bomlasztás az ellenzék soraiban, majd a választások után felsorakozni Viktor mögé. Kitűnően illusztrálja ezt az a módszer is ahogy megpróbálják elhallgattatni a platform tagjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!