Gyöngyöspatán jogellenesen különítik el a cigány gyerekeket az iskolában

2012. december 06. 13:30

Jogellenesen különíti el egymástól a cigány és a nem cigány gyerekeket a gyöngyöspatai általános iskolában a fenntartó önkormányzat, illetve az intézmény – mondta ki csütörtökön az Egri Törvényszék.

2012. december 06. 13:30

A bíróság az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány keresete alapján azt is megállapította: hátrányosan megkülönböztették a cigány gyerekeket azzal, hogy alacsonyabb szintű oktatásban részesítették őket, mint nem roma társaikat. A nem jogerős, elsőfokú ítélet szerint a tanács a jogellenes elkülönítés megszüntetésére kötelezte a fenntartót, illetve az iskolát. Az ítélet ellen a döntés írásbeli kézhezvétele után 15 napon belül lesz lehetősége a peres feleknek fellebbezésre.

Az alapítvány személyhez fűződő jogok megsértése miatt indított pert a jobbikos vezetésű Gyöngyöspata önkormányzata, illetve a község által fenntartott általános iskola ellen. Azt állították, hogy az intézményben, osztályonként és az épületben térben is elkülönítik a cigány és nem cigány gyerekeket. Diszkriminálják őket a napközi ellátás, az úszásoktatás, sőt az iskolai ünnepségek során is, illetve már az iskolai beiratkozás alkalmával úgy osztják be őket, hogy a cigányok szegregált osztályba kerüljenek.

Az alperes önkormányzat és iskola mindvégig azzal védekezett, hogy nem rendelkeznek adatokkal a tanulók etnikai hovatartozásáról. Az iskola ilyen tartalmú nyilatkozatot senkitől sem kérhet, ezért nem is különíthették el a cigány gyerekeket. A beiratkozáskor pedig az érkezési sorrend dönti el, hogy milyen osztályba kerül a tanuló.

Az alperesek jogi képviselői úgy vélekedtek, hogy az alapítvány politikai tőkét kíván kovácsolni, és politikai előítélet motiválja, ugyanis csak azt követően döntöttek a kereset benyújtásáról, hogy 2011 júliusában jobbikos polgármester került a község élére. Ugyanakkor id. Farkas János, a cigány kisebbségi önkormányzat egykori vezetője egy korábbi tárgyaláson azt állította, hogy az önkormányzat minden mikuláskor megajándékozta a cigány gyerekeket, és ehhez a listát az iskolától kapták. Vagyis az intézményben nagyon jól tudták, hogy melyik gyerek cigány és melyik nem – állította a roma vezető.

A bíróság az ítélet indoklásában közölte, hogy a politikai hivatkozásokat elvetette, és csupán az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvények alapján hozta meg ítéletét. Megállapította, hogy az iskola igazgatója igenis tisztában volt a gyerekek etnikai hátterével, hiszen egy korábbi, az Oktatási Hivatal által végzett ellenőrzés során osztályonként tudta közölni a roma gyerekek számát.

Abban a tekintetben viszont nem adott helyt a felperes keresetének, hogy a napközi ellátás, az úszásoktatás, illetve az iskolai ünnepségek során is megvalósult volna az elkülönítés. Az ítélet a 2012/13-as tanév első osztályára nem vonatkozik, ugyanis ebben az esztendőben csupán egy első osztály indult, így lehetetlen volt a gyerekek elkülönítése.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2012. december 06. 23:33
Ráadásul az a szemét önkormányzat még Mikuláscsomagot is adott a cigány gyerekeknek!! Micsoda skandalum!!!
Gyurcsány Viktor
2012. december 06. 17:17
Ki hackeli a lájkolást? Oszkár, te csinálod?
liberálzöld.
2012. december 06. 15:58
Nem is a cigány gyerekeket különítik el. Hanem a nemcigányokat.
nyugalmazott tanár
2012. december 06. 15:51
A nagyhangú jogvédők egyszer, csak egyetlen egyyszer iratnák a saját kölkeiket egy olyan iskolába, ahol képtelenség tanítani a kisebbséghez tartozó gyerekek és szüleik randalírozásai miatt. Csak egyszer tennék meg, és akkor majd utána hőzöngjenek. Az elmaradott családok gyermekeinek speciális fejlesztő (tanítási és nevelési) programok kellenek, amik nem integrálhatók az átlagos családok gyermekeinek a programjába. Amíg ezen rágódunk, addig újabb évtizedek mennek el, és aközben a leszakadásuk csakl tovább romlik. Mígnem lázongást szítanak majd a "jogvédőnek" álcázott szellemi-lelki terroristák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!