Elutasítja a keretszámok csökkentését az MSZP

2012. december 14. 12:20

Kunhalmi Ágnes leszögezte: a szocialisták szolidaritást vállalnak a hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal. Az MSZP, ha hatalomra kerül, el fogja törölni a „röghöz kötést”, és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet.

2012. december 14. 12:20

Az MSZP minden tagja válaszolni fog a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőknek küldött levelére. Válaszukban elutasítják majd a hallgatói keretszámok drasztikus csökkentését – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes. A párt elnökségi tagja kijelentette, hogy a szocialisták szolidaritást vállalnak a hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal. A politikus ezt követően arról beszélt: nem igazak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének azok a nyilatkozatai, amelyek szerint az átalakítás több pénzhez juttatja a felsőoktatást és így több hallgatót tudnak majd finanszírozni. Felhívta a figyelmet, hogy kedden a parlament egy salátatörvényben újabb 11,1 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól.

Az oktatási rendszer átalakítása mindenkit érint – reagált Giró-Szász András azon kijelentéseire, amelyek során a kormányszóvivő azt mondta, nem érti, hogy a felsőoktatásban tanulók hétfőn és szerdán miért tüntettek. Az MSZP nem csodálkozik azon, hogy már a gimnazisták is több városban az utcára vonultak és sztrájkbizottságokat alakítottak – mondta. Kunhalmi Ágnes „álságosnak és hitványnak” nevezte azt a kormányzati kommunikációt, amelyik „arra épül, hogy egymásnak ugrassza” a hallgatói szervezeteket, az oktatókat és diákokat. Emellett feltette a kérdést, a kormányszóvivőnek honnan van arról információja, hogy a hallgatói vezetőknek hány éve van tanulói jogviszonyuk a felsőoktatási intézményekben. Az MSZP el fogja törölni a „röghöz kötést”, és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet – jelentette ki. Ezt követően pedig egy „nagyon érzékenyen beállított” tandíj és ösztöndíjrendszert vezetnek be, aminek részleteit az érintettekkel együtt dolgozzák ki. A párt meghagyja a diákhitel konstrukcióját, de megszünteti az országot „veszedelmes adósságspirálba” sodró Diákhitel 2-őt – közölte végül.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
facit
2012. december 14. 15:29
Van a cikkben valami újdonság ??! "Elutasítja a keretszámok csökkentését az MSZP"- mondjon valaki csak EGYVALAMIT ,amit a Fidesz idejében NEM utasított/utasít el az MSZP? Nekik ugyanis régóta egyértelműen minden (csak az)jó, ami a Fidesznek (szerintük) árthat! Politikájuk régóta csupán csak arra épül, hogy SAJÁT SARUKKAL PISZKÍTSÁK BE az ellentábort: például a cikkben „álságosnak és hitványnak” nevezik a Fideszt amelynek politikája „arra épül, hogy egymásnak ugrassza” a feleket. HÁT EZEK NEM ÉPPEN A SZOCIK ? Néhány további költői kérdés: Ez lehet politikát építeni? Erre lehet bármit építeni? Ezt el lehet adni bárkinek? Ennyire hülyének tartják a nagyérdeműt?
tarackos
2012. december 14. 14:52
Várható volt, hogy a jaffák jellemtestvérei, a vörösök, előrukkolnak majd vmivel. Az mindenesetre bíztató, hogy nem ingyenes oktatást ígérnek hanem csak ingyen első évet. Bár sztem ez is sok, jobb lenne ha maradnának a tandíjjal. A választás így is világos: Narancsbolsik: önköltség és röghöz kötés vörösök: vmilyen részhozzájárulás Azért mára már egyértelmű: jobban jártunk volna a vizitdíjjal meg a tandíjjal mint Jancsi bácsi elvtárs legjobb tanítványainak ámokfutásával.
gyalogos
2012. december 14. 13:46
"Az MSZP, ha hatalomra kerül" Nem kerül, úgyhogy: tl; dr
1istvan
2012. december 14. 13:35
ágnes sokat segített a döntéshez amit akkor kell hozni, hogy hova tegyem az x-et
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!