Balog megbeszélésre hívta a HÖOK-ot

2012. december 11. 09:37

Kedd délután tárgyalna Balog Zoltán miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségével.

2012. december 11. 09:37

Megbeszélésre hívta kedden délutánra Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét. A minisztériumban tartandó tárgyalásra szóló meghívásról a szaktárca közleményben tájékoztatott kedden.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival. Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2012. december 11. 10:37
A felsőoktatás, egyébként a szakértők szerint is szükséges és sürgető átalakítása terén nem lehet olyan lépéseket tenni egyetlen politikai oldal részéről sem, ami ne adna jogos, vagy jogtalan alapot a támadásra. A következetesség egyik oldalnak sem erénye és sajnos mindkét részről a felsőoktatás kapcsán is pusztán a politikai felhasználhatóság szempontjából közelítenek, keltenek hangulatot. A Fidesz-nek valóban szembesülnie kell korábbi önmagával, s az eltésésekre a mainál szakszerűbb, hitelesebb válaszokra, választ adókra van szüksége.Tudomásul kellene venni, hogy Szijjártó, Selmeczi, vagy éppen Matolcsy sem szakmailag,sem emberileg nem fogadható el sem a bal, sem a jobboldal számára. Fontos ugyan az is, hogy ki és hogyan magyaráz el egy megszorítást,s legtöbbször utólag, de a legfontosabb lenne a konszenzus keresés. Amennyiben a pártok között nem jön létre egy nemzeti minimum a stratégiai kérdésekben, addig csak a "harctéri mozgásokról" lehet beszámolni. Hiszen minden párt számára kézenfekvő a nyugdíjasok, vagy a fiatalok "mozgatása", motiválása, de ezzel a társadalom nem lép előre.Kellene egy nagy leltár a gazdasági és szellemi erőforrásokról, lehetőségekről, azok hosszú távú hasznosíthatóságától, függetlenül az egyes pártok földhözragadt érdekeitől. Szakértők dolgozzanak ki közös, kormányváltásokhoz nem kötött programokat az ország, s nem az egyes politikai oldalak érdekei mentén. Most mindenki csak a másikat akarja eldózerolni, s ebbe belehal az ország. Nem beszélve arról a töméntelen gyúlöletről, ami árad a hozzászólásokból. Nem vagyok idealista, tudom, hogy nehéz ma a közös útkeresés irányába elmozdulni, de a kiút szerintem csak ez lehet. Amíg ez létrejön,addig is jó lenne a tényleg katasztrófális kormányzati kommunikáción javítani - no és az is szerencsés lenne ha Pokorni tudomásul venné, hogy hová tartozik, vagy ha nem teszi lépjen ki -, de még ezt megelőzően változtatni a módszeren. Azon, hogy csak utólag, a döntések meghozatala után ülnek le az érintettekkel. Már az előkészítés fázisában el kellene tudni magyarázni- s a másik oldal véléményét is meghallgatni, beépíteni-,hogy a lépésekre miért van szükség. S akkor nem szabadulnának el az indulatok sem ily mértékben.Ki a felsőoktatásban lévőket szapulja - s talán itt is van néhány olyan jelenség ami erre táptalajul szolgál -, míg mások a nyugdíjasokat, saját szüleiket akarják lerázni a fáról. Cui prodest?
kukagyerek
2012. december 11. 10:30
"Balog megbeszélésre hívta a HÖOK-ot" Megbeszéli velük, hogy állítsák le a diák tüntetéseket. Ha egy kis eszük van, nem mennek oda!
buckafej
2012. december 11. 10:10
Ti mi a fenét hőbörögtök? Ti 2008-ban is a tandíjra szavaztatok, legyetek következetesek és örüljetek neki!
gulubulu
2012. december 11. 09:53
Minek? Azért, hogy elmondja,"Nem nyitok vitát, a KEDVES VEZETŐNK már döntött ! Ti pedig befogjátok a pofátokat, vagy repültök az egyetemről."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!