A rádió előtt tüntetnek a diákok

2012. december 17. 20:39

A Humán Platform szervezésében tüntetnek a diákok a kormány felsőoktatási reformjavaslata ellen. A tüntetők az oktatási államtitkárság előtt kezdtek, majd a Kossuth téren át a Magyar Rádió épülete elé vonultak, hogy beolvassák követeléseiket.

2012. december 17. 20:39

A több mint ezer demonstráló egyebek mellett azt skandálta, hogy „Nem hagyjuk!”, "Volt egy álmom: diploma", a transzparenseken többek között az állt, hogy „Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”, a művészeti hallgatók pedig azt írták tábláikra: „Ne akarjátok, hogy orvosok legyünk”. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tüntetésen kijelentette: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból hihetetlen összegeket von ki. Annak a véleményének adott hangot, hogy a jövőben a keretszámokat az intézmények határozzák meg, így hajthatják végre a hallgatói létszámcsökkentést.

Mint mondta, a kormányzat a gimnáziumba járók számát is csökkenteni akarja, a nemzeti alaptanterv lexikális tudáskövetelménye pedig indokolatlan, teljesíthetetlen. Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviselője azt mondta: szerdán délután néma csendben várják majd a diákok országszerte a középiskolákban a változást, a kiszámítható, igazságos felsőoktatás bevezetését.

Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. Hangsúlyozta: homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat, illetve olyan országban szeretnének élni, ami mindenkinek jó. Gács Anna, az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, a jelenlegi kormány eddig 66 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Hozzátette: racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak felelősségteljes szakmai autonómiát követelnek. Csohány Ágnes, a Magyar Orvosok Szövetsége képviseletében közölte: Magyarország egészségügyi kiadásai alacsonyabbak a környező országokéinál és alacsonyabbak a 20 évvel ezelőtti Magyarországénál is, miközben egyre nagyobb hiány van orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból, és védőnőkre is szükség van.

Misetics Bálint szociálpolitikus annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányban a szegénység és a társadalmi bajok orvoslása fel sem merül, holott a jóléti állam a demokrácia alapja. Gulyás Márton, a Független Előadóművészeti Szövetség részéről azt mondta: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének gondolatvilága Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő gondolatainak édestestvére. A Szalay utcai demonstráción megjelent mások mellett Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes az MSZP, illetve Jávor Benedek és Karácsony Gergely, az LMP politikusa.

A diáktüntetés résztvevői ezt követően a Magyar Rádió elé vonultak, ahol jelenleg is azt követelik, hogy a közszolgálati média beolvassa követeléseiket. Az Értünk.hu élő közvetítése szerint a diákok ígéretet kaptak arra, hogy a kilencórás hírekben beolvassák ezeket. A Kossuth rádió végül foglalkozott a témával, ám nem a tüntetőknek tetsző mértékben: „Cenzúra! Cenzúra! Nem vagyunk hülyék!” - reagáltak.

A hvg.hu tudósítása szerint a rádióban azt ígérték a diákoknak, szó szerint olvassák be követeléseiket, ám ez nem történt meg: szerkesztve hangzott el a híradóban a Hallgatói Hálózat hat pontja. A diákok a közeli Színművészeti Egyetem épületébe vonultak, hogy hallgatói fórumot tartsanak - úgy tudni, az egyetem nagyterme megtelt.

Összesen 338 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. december 18. 09:26
Értem én hogy fél a kormány fellépni a tüntetők ellen/mert ugyi mégiscsak törvénytelenűl vonúlgatnak/Fél hogy oda a kényes rend és nagyobb balhé kerekedik ki belőle.Ám az mégsem járja hogy egyeseknek elnézem a törvénysértést másokat két napra bentartok ezért.Végűl az sem járja hogy eltüntetgetek a rádióig majd erővel ráveszem saját megfogalmazott követeléseim beolvasására. Ez a kormány gyengesége és igen a Fidesz bukásához vezető út. Ám gyanitom nem az MSZP fog itt hatalomra kerűlni hiába bujtat a hátsó sorokból.Amit ma győzelemnek fogtok elkönyvelni holnap nagy veszteségetek lesz.Pillanatnyi győzelemért a jövötöket cseszitek el.Meg az országét.Szerintem ennél fontosabb dolgokért kellene tüntetni.Diplomás munkanélküliként majd pár év múlva megint utcára mentek.Akkor mit fogtok követelni?
mustármag
2012. december 18. 08:14
A kormánykommunikáció harmat gyenge.
mustármag
2012. december 18. 08:13
Világossá vált! A diákok a szocliberálisok fiókszervezet!
xoxoro
2012. december 18. 00:22
Ezek is kussban voltak, amikor hazudtak reggel, délben meg este...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!