A csobánolás is a kulturális örökség része lehet

2012. december 31. 10:08

A magyar szellemi kulturális örökség jegyzékébe jelöli a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége a bukovinai betlehemest, a csobánolást. A kezdeményezést eddig ezren támogatták aláírásukkal.

2012. december 31. 10:08
A szövetség célja, hogy 14 ezer aláírást gyűjtsön össze 35 olyan magyarországi településről, ahol bukovinai székelyek és leszármazottaik élnek – mondta Csibi Krisztina, a szövetség elnöke. Azért 14 ezret, mert 1941-ben ennyien települtek Magyarországra – tette hozzá.
 
A csobánokról – hegyi pásztorokról – elnevezett bukovinai betlehemes a népcsoport sajátos történelme során egyedülálló módon maradt fenn, és ma is virágzik.
 
A népszokásnak több változata van, de az egyes változatok lényegesen nem térnek el egymástól – mondta a szövetség elnöke;  utoljára december 24-én este Bonyhádon a Tolna megyei Tevelen élő fiatalok az istensegítési szokást elevenítették fel előadásukban.
 
A csobánolás az egyik legarchaikusabb elemeket őrző, a csíki betlehemessel rokonítható magyar népszokás. Mária és az angyal öltözetében a bukovinai női népviselet jelenik meg, a pásztorok – székely szóhasználatban képnek nevezett – maszkja pedig kereszténység előtti pogány elemeket őriz.
 
A szövetség 2013 áprilisáig gyűjti magánszemélyek, szervezetek támogató nyilatkozatait, azt követően küldi el jelölését a szellemi kulturális örökség nemzeti bizottságához.
 
A kulturális örökség nemzeti jegyzékében eddig tizennégy elem szerepel, a listára idén a Kassai-féle lovasíjászmódszer, a Sárköz népművészete, valamint a borsodnádasdi molnárkalács került fel, a magyar solymászat és a matyó népművészet az emberiség szellemi kulturális örökségének is részévé vált.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2012. december 31. 10:45
Már ezer aláírás összejött? Javaslom, hogy a romkocsmákban merengés is legyen a kulturális örökség része, ma este 5x ennyi aláírást összegyűjtök rá!
Necoure Yamakee
2012. december 31. 10:39
Az oszodi boszmezest nem vetetik fel a komcsik?
Necoure Yamakee
2012. december 31. 10:39
Az oszodi boszmezest nem vetetik fel a komcsik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!