Rezidensek: Motiváló az orvosjelölti ösztöndíjprogram

2012. november 10. 17:03

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram mint áthidaló megoldás motiváló tényező a kezdő orvosok itthon tartásában. Ha pedig a bérek és a háziorvosi praxisok finanszírozásának emelése is folytatódik, annak már komoly hatása lehet az orvos migráció visszaszorításában – mondta Papp Magor szombaton az MTI-nek, reagálva a nap folyamán tett kormányzati bejelentésekre.

2012. november 10. 17:03

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy idén a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky- és a szakgyógyszerész-jelölteknek szóló Than Károly-ösztöndíjprogramok mellett a gyermekorvos-jelöltek számára a Méhes Károly-ösztöndíjprogramot is meghirdetik. A programokban részt vevő szakorvos-, illetve szakgyógyszerész-jelöltek havi nettó 100 ezer, a gyermekorvos-jelöltek havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta, a bérrendezésnél és az ösztöndíjprogramok indulásakor is felvetődött, hogy folytatódnak-e, vagy csupán az orvosok akciójára adott válaszként egyszeri intézkedést jelentenek. Papp Magor szerint az ösztöndíjprogram folytatásáról és bővítéséről, valamint a Balog Zoltán miniszter által említett több mint 50 milliárd forintos plusz forrás biztosításáról szóló szombati kormányzati bejelentések mindenképpen erősítik az egészségügyi dolgozók körében a jövőjüket illetően kialakult óvatos optimizmust.

Papp Magor megjegyezte, az elvándorlási statisztikák ugyan az egész orvostársadalmat nézve még mindig katasztrofálisak, a kezdő orvosoknál már némileg javult a tendencia. Ma már szívesebben helyezkednek el a magyarországi szakorvosképzésben, mint két évvel korábban. Hozzátette: az utóbbi időben többen keresték a szövetséget az ösztöndíjprogramok kapcsán, várták a pályázatok meghirdetését. Ugyanakkor az ösztöndíjprogramok csak az első építőkockákat jelentik, fontos, hogy az egészségügyi, különösen a szakorvosi béreket tovább emeljék. Az alapellátásban pedig Papp Magor szerint differenciált finanszírozást kellene bevezetni. Ezt azzal indokolta, hogy a betöltetlen, hátrányos helyzetű praxisokat csak akkor lehet vonzóvá tenni, ha azok fenntarthatóak és versenyképesek. Erre is van precedens, hiszen például Svédországban sem ugyanakkora finanszírozással működik egy háziorvosi praxis Stockholmban, mint Lappföldön - jegyezte meg a rezidensszövetség elnöke.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. november 11. 12:50
Miért éppen Alaszka? Hogy is került a végzett new-york-i orvos Alaszkába? Bizony úgy, hogy a városka fizette tanulmányi költségeit és érvényesítette a szerződését. A helyi Orbán Viktor még meg is fenyegette az orvost egy perrel, hogy élete végéig fizetni fog, ha lelép. Hogy fordulhat elő ez a demokrácia hazájában?
Csigorin
2012. november 11. 12:31
egyebkent ezert az "elmenetelert" nem kell az orvosokat hibaztatni. Torvenyes ott tanulni ahol kedvezobb es ott dolgozni ahol kedvezobb? Torvenyes. Megtehetem hogy A boltban ahol a tej olcsobb es a kenyer dragabb tejet veszek majd atmegyek a B boltba ahol forditva van es ott meg a kenyeret? Hogyne. Senki nem hiszteriazik hogy micsoda dolog hogy a tejet ott veszem mert olcsobb de a kenyeret mar mashol... Az teny hogy ez nekunk nem kedvezo. Akkor a torvenyen kell valtoztatni, es alkalmazkodni a piaci igenyekhez. Reszben a kepzes finanszirozasat athelyezni az azt igenybevevokre, reszben pedig - a plusz bevetelbol a kepzest elvegzokkorulmenyein javitani. Mindjart helyrejon az egyensuly. De ez a gyuloletkampany azokkal szemben akik termeszetes emberi osztonukre hallgatva azt nezik hogy mi nekik a kedvezobb? Nos EZ sehova sem vezet. Parhonapos propagandaval evezredes evmillios osztonok ellen hadbaszallni esztelen szelmalomharc.
Yuing
2012. november 11. 09:29
Te is eladtad a lelkedet Magor ! Hiába a pénz az nagy úr !
OmegaMale
2012. november 11. 08:54
"motiváló tényező a kezdő orvosok itthon tartásában." = Nemsokára jövünk az új követeléseinkkel, biztos fog még kelleni ez-at
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!