Orbán levele Helmut Kohlnak: a jó szándék kevés a közügyekben

2012. november 06. 20:30

Orbán Viktor levélben köszöntötte Helmut Kohlt, aki a közelmúltban ünnepelte német kancellárrá választásának harmincadik évfordulóját. A magyar kormányfő egyebek mellett arról ír, a volt német kancellártól tanulta, hogy a jó szándék kevés a közügyekben: tiszta fej és bátorság kell, hogy a céljainkat elérjük.

2012. november 06. 20:30

A dokumentumot a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan jutatta el az MTI-hez kedden. Orbán Viktor levelének elején hangsúlyozza, Helmut Kohlt olyan államférfinak ismerte meg, aki legjobb tudása szerint dolgozik a világ jobbá tételén. „Olyannak, aki meg meri kérdőjelezni korának előfeltevéseit” – fogalmaz a magyar miniszterelnök, kiemelve: az egykori német kancellár „tisztán látta Európa nagy történelmi esélyét és képes volt új utakat törni ott, ahol mások tanácstalanul toporogtak”. Orbán Viktor szerint mindez egész nemzedékének és személyének is „felszabadító érzés volt”, amely egész pályafutása során elkísérte.

A magyar kormányfő emlékeztet, Helmut Kohlra a magyarok mindig hálával gondolnak majd, amiért segített Közép-Európának és benne Magyarországnak véget vetni a jaltai világrend igazságtalanságának.

Orbán Viktor levele végén jókívánságai mellett azon reményének is hangot ad, hogy hamarosan ismét személyesen találkozhat a volt német politikussal.

Németországban harminc évvel ezelőtt, 1982. október 1-jén konstruktív bizalmatlansági indítványával megbuktatták Helmut Schmidt szociáldemokrata kancellárt, helyére a keresztény-liberális koalíció jelöltje, Helmut Kohl került, aki ezt követően rekordhosszú időn át, tizenhat évig töltötte be a kormányfői posztot.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. november 07. 07:18
Föként arra kellene gondolni, hogy kevés az új intézményrendszer, ha azokat a régi, levitézlett nómenklatúrával töltik fel.
thymian
2012. november 07. 01:34
Bátorság? Mi van az ügynökaktákkal elvtársak? Igaz, Kohl keresztény, konzervatív és nem pártszolga családban nőtt fel és mindvégig megmaradt azoknál az értékeknél. ;-)
Laibach
2012. november 06. 21:53
Volt van Gauck Intézet+ Stasi törvény. Meddig is hosszabbították meg a hatályát 2019?? "..Az első Stasi-törvény 1991. december 29-én lépett hatályba. A bő 110 ezer folyóméternyi iratanyagot kezelő hivatalhoz két évtized alatt nagyjából 1,7 millió megkeresés érkezett közalkalmazottak, közhivatalt betöltő személyek átvilágítására."
=nessuno=
2012. november 06. 21:17
Kohltól?:D Ő egy európai politikus. A jó szándék az az alap. Maradjunk meg ennél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!