Orbán: Albánia és Magyarország a következő évtizedek nyertese lehet

2012. november 28. 14:39

A magyar miniszterelnök az albán kormányfővel folytatott megbeszélése után úgy fogalmazott: jó esély van arra, hogy Magyarország és Albánia a következő évtizedek európai nyertesei közé tartozzon.

2012. november 28. 14:39

Jó esély van arra, hogy Magyarország és Albánia a következő évtizedek európai nyertesei közé tartozzon – mondta a két ország gazdaságára utalva Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Tiranában, miután tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel. A magyar miniszterelnök az albán függetlenség kikiáltásának századik évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségre érkezett Tiranába. Egynapos látogatását Sali Berisha albán kormányfő hivatalában kezdte, akivel – tárgyalásuk után – közös sajtótájékoztatót tartott.

Hangsúlyozta, hogy bár Albánia az elmúlt húsz évben mélyről indult, különösen gazdasági értelemben, de látni azt a nagy utat, amelyet megtett, Magyarország pedig nagyra értékeli azt a gazdasági fejlődést és növekedést, amelyet a balkáni ország az elmúlt években elért. „Igyekszünk megfigyelni, hogy az albánok a válság idején miképpen képesek a gazdasági növekedésüket fenntartani” – tette hozzá a magyar kormányfő, megismételve meggyőződését, amely szerint azon országoké a jövő, amelyek képesek csökkenteni az államadósságukat, és megindítani, illetve fenntartani gazdasági növekedésüket.

Orbán Viktor tolmácsolta albán partnerének a magyar nemzet nagyrabecsülését és jókívánságait, kiemelve, hogy a két nép barátsága mélyről fakad, mégpedig a közös szenvedésből. Az albánok és a magyarok ugyanis hasonlítanak egymásra abban, hogy szabadságszerető népek, „de a történelem és a nálunk nagyobb erők gyakran megtagadták tőlünk a nemzeti függetlenséget és a szabadságot, úgyhogy mi átérezzük annak a pillanatnak a nagyszerűségét, amikor az albán nép a függetlenségének századik évfordulóját ünnepli” – mondta. A megbeszélésen biztosította albán kollégáját – folytatta –, hogy a magyar kabinet olyan európai jövőt képzel el, amelynek Albánia és Magyarország is részese. „Isten éltesse Albániát” – zárta szavait a miniszterelnök.

Sali Berisha a sajtótájékoztatón ugyancsak a hosszú évszázadokra visszanyúló albán-magyar barátságot méltatta, emlékeztetve, hogy azért is nemes e nap az albánoknak, mert száz éve űzték ki területükről a törököket. A találkozón téma volt a két ország gazdasági együttműködésének beindítása, bátorítása is – ismertette az albán kormányfő, aki szerint a kooperáció és a barátság a következő évtizedekben az eddigieknél is mélyebb lesz országa és Magyarország között.

Orbán Viktor ezt követően megbeszélést folytatott Bujar Nishani köztársasági elnökkel, délután pedig a Szkander bég téren megtekinti a ünnepi katonai díszszemlét.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 29. 08:30
http://www.radiotvmuseum.hu/radioanno/Hangok/radiosignals/33.mp3
liberálzöld.
2012. november 29. 07:38
"Orbán: Albánia és Magyarország a következő évtizedek nyertese lehet" Itt a legújabb szövetségesünk!
ciseaux
2012. november 28. 21:02
Ez nem vicc: Az albán igazságügy minisztert Macedóniába várták egy kongresszusra. Az illető autóba is ült, irány a macedón főváros. Határ, ellenőrzés, útlevélvizsgálat...jé a miniszter Mercedes-ét a német rendőrség keresi, mert lopott! Albániának van mit fejlődnie, minden esélyük meg van a győzelemre is, mert ők nem mi vagyunk. Isteni jó lenne, ha képesek lennénk osztani 2/3-os Viktorunk gyerekes bizakodását a jövőnket illetően, sajnos mi addig stagnálunk majd, míg Albánia nem csak beér, de meg is előz minket. Sebaj, majd lesz újabb találkozó, akkor majd Albán-Magyar együttműködési izé lesz a téma, mert az albán befektetések csodálatos lehetőségekkel "kecsegtetnek".
gvarga10
2012. november 28. 18:47
Komolyan kell venni Albániát! Ha másért nem,hát a végrehajtók miatt.Az alvilági kapcsolatokkal rendelkező,vagy nagy kárt okozó "hűtlen kezelők " már tudják,hogy csak a pacsirta énekelhet! Ők visszaszippantották a szófosó vallomást! hamar kisül,hogy a kezük"disznóláb"és elsül! történelem során már voltunk szövetségesek.Hunyadi harcostársa volt Kasztrióta György,szkipetár fejedelem(Szkander bég)Aztán mi adtunk Albániának királynét,meg általa fiút és unokát.Gróf Appony Géraldine személyében. Ők meg adtak nekünk egy Delehusa Gojont Fifty -fifty. Egykori kommunista elnöke Enver Hodzsa az európai maoizmus pápája volt.Albánia volt a világ első hivatalosan ateista országa! Ezért két rétegnek javaslom a betlepülést! A még élő sztálinistáknak,ex-maoistáknak(Demszky és tsai.)A hegyekben nincs vigalmi negyed,de helyes kecskékből bőséges az ellátás! Másodszor a vadiúj "TÖRTÉNELMI EGYHÁZ is (nem tudod?-a Hitgyüli)áttehetné székhelyét Budapestről Tiranába!Németh S.garantáltan ott is médiasztár lenne!Meg ott nincs sok adó.ott arathatnának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!