Külön 2014: az LMP nem csatlakozik, Jávor lemondott

2012. november 18. 07:28

Az LMP kongresszusának küldöttei 87:77 arányban támogatták, hogy a párt ne csatlakozzon az Együtt 2014-hez, de tárgyaljon az együttműködésről. Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Tímea nem értett egyet a döntéssel, mindhárman lemondtak frakcióbeli tisztségükről. Schiffer András nem akar frakcióvezető lenni.

2012. november 18. 07:28

Vasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. Az MTI információi szerint két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt „vízió” lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést – amelyről a párt januári kongresszusa szavazott volna – ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor – értesült az MTI.

Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott.

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Az MTI értesülései szerint ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot.

A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra. „Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek. (...) Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és (...) káros Magyarország számára” – tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt. Kijelentette, hogy végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

Hasonlóan fogalmazott a Facebookon közzétett üzenetében Karácsony Gergely, aki szintén lemondott frakcióvezető-helyettesi megbízásáról. Szabó Tímea is lemondott frakcióvezető-helyettesi posztjáról. „Ezt az ámokfutást nem tudom tiszta lelkiismerettel képviselni” – írta a képviselőnő Facebookon.

Schiffer András a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy nem akar frakcióvezető lenni.

Heltai László szóvivő vasárnap úgy foglalta össze a történteket, hogy az elfogadott stratégiai vitairat két legfontosabb pontja szerint az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyiket Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezet.

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BlackDeath
2012. november 18. 13:12
Schiffer az uccsó szeget is beverte az LMP koporsójába, sőt az elsőt is. Kedvencem volt tőlük a 'nem'-et az atomenergiára. Ez a párt annyira zöld, mint a fidesz keresztény. Ezzel az akciójukkal is csak Orbánékat erősítik. Gratula!
=nessuno=
2012. november 18. 13:09
Ha máson nem, azon elgondolkodhatna az LMP, hogy mennyire tetszik ez a döntésük az itteni jobbos közönségnek. Természetesen nem azért, mert 2014-ben rájuk akarnak szavazni... Idióta Schiffer. Járjon inkább pszichológushoz, ha nem tudja feldolgozni a szakasits-unokaságot és az ezzel járó mszp-fóbiát!
elfelejtette
2012. november 18. 13:06
Bajnaiék azt akarták, hogy szakadjon az LMP, és ezt el is érték. Tisztára, mint 1993-ban a Fidesz - SZDSZ viszony. És a végén ezek a világmegváltó liberális forradalmárok majd szépen ránéznek a százalékokra, és hirtelen megállapodnak az MSZP, mivel másképp nem kerülnek a hatalomba.
hátakkor
2012. november 18. 12:36
Ez a 170 figura eleve nem oszt nem szoroz, piszkos szerencsével jutottak be a parlamentbe, egyszer volt Budán kutyavásár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!