Bővülhet a nemzetiségi szószólók kérdezési joga

2012. november 15. 11:21

Több ponton módosítanák kormánypárti képviselők a a nemzetiségek jogairól szóló törvényt, illetve egyes rendelkezéseit a tervezettnél előbb hatályba léptetnék.

2012. november 15. 11:21

Nemcsak a kormánytagokat, hanem az alapvető jogok biztosát, az Állami Számvevőszék elnökét és a legfőbb ügyészt is kérdezhetik a parlamentben a nemzetiségi szószólók 2014-től, ha a képviselők elfogadják három kormánypárti politikus törvényjavaslatát. A fideszes Gulyás Gergely és Vitányi István, valamint a KDNP-s Lukács Tamás a nemzetiségek jogairól szóló törvény egyes rendelkezéseit a tervezettnél előbb léptetné hatályba, így a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökei már 2013. január 1-jétől részt vehetnének tanácskozási joggal a települési önkormányzat ülésein, és a nemzetiséget érintő ügyekben javaslatot fogalmazhatnának meg.

A parlamentnek szerdán benyújtott törvényjavaslat emellett lehetővé tenné, hogy az országos nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségi feladatokat ellátó közoktatási intézmények működőképességének érdekében évközben is átvegye a fenntartói jogot, feltéve, hogy az átadás-átvételi eljárás 2012. augusztus 31. előtt megindult. Rögzítenék azt is, hogy a megszűnő nemzetiségi önkormányzatok vagyona az illetékes kormányhivatal helyett a nemzetiség országos önkormányzatának tulajdonába kerül. A indítvány emellett az ombudsmannal, a számvevőszék elnökével és a legfőbb ügyésszel bővítené azoknak a körét, akikhez a parlamentbe 2014-ben bekerülő nemzetiségi szószólók kérdést intézhetnek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!