BM: A bevándorlási hivatal széles körű támogatást nyújt a menekülteknek

2012. november 20. 20:41

A nemzetközi védelemben részesített menekülteknek, társadalmi beilleszkedésük elősegítése érdekében, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a hatályos menedékjogi szabályokban foglaltak alapján széles körű támogatást nyújt – reagált közleményben a Belügyminisztérium (BM) a bicskei táborban élő menekültek és oltalmazottak petíciójára.

2012. november 20. 20:41

Az érintettek menekülti elismerésük után hat hónapig tartózkodhatnak a befogadó állomáson, ez az idő további hat hónappal meghosszabbítható. A menekülteknek ezalatt például napi háromszori étkezést, személyes használatú eszközöket és ruházatot biztosítanak, havonta költőpénzt kapnak, továbbá ingyenes egészségügyi ellátásban is részesülnek. A menekültek pénzért munkát is vállalhatnak – írta a BM.

A menekültek 520 órás ingyenes magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és a BÁH a nyelvvizsga költségét is megtéríti. A menekültügyi hatóság segítséget nyújt az álláskeresésben, az alapfokú iskolai végzettség megszerzésében, továbbá a szakképzésben történő részvételhez is.

A befogadó intézményből történő kiköltözést követően a menekültek kiköltözési segélyben, lakhatási támogatásban vagy önálló ingatlan megszerzése érdekében kamatmentes kölcsönben, rendszeres létfenntartási támogatásban részesülhetnek. A gyermekek esetében a BÁH hozzájárul az oktatási-nevelési költségekhez, egyebek mellett beiskolázási támogatással, valamint utazásiköltség-térítéssel.

2012-ben a menekültekre fordított kiadások elérték az 1 milliárd forintot, amelyből a menekülteknek folyósított támogatások összege csaknem 220 millió forintot tett ki – zárul a belügyi tárca közleménye.

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik