Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Tovább levelezünk az IMF-fel

2012. október 03. 08:12

Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap válasza a magyar kormány korábbi levelére; a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával – mondta Rogán Antal a TV2-n.

2012. október 03. 08:12

Az IMF-válasz tartalmát firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke kifejtette: a valutaalap pontosításokat kért néhány kérdésben, például arról, mekkora költségvetési javulást vár a kormány egyes intézkedésektől, és érdeklődtek a jegybanki tranzakciós illetékről is. „Erre is válaszolni fogunk, és azt gondolom, hogy ezt követően újból meg fognak kezdődni a konzultációk a magyar kormány és az IMF delegációja között” – mondta.

A kormányzat elképzelései között említette Rogán Antal annak megfontolását, hogy a következő két évben a közigazgatásból nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat, amivel az állami szférában évente akár 20 ezer emberrel is csökkenthető a foglalkoztatottság. Azt is átgondolják – folytatta –, hogy az államigazgatáson belül ne folyósítsanak egyszerre nyugdíjat és fizetést. Mindettől több tízmilliárdos megtakarítás várható – tette hozzá.

Szóba került továbbá a nyugdíjjárulék-fizetés átalakítása úgy, hogy a nagyobb jövedelműeknek, az adózók felső egy százalékának több járulékot kellene fizetniük – ismertette a frakcióvezető.

Megjegyezte emellett azt is, hogy az Európai Uniónak tett vállalás szerint fokozatosan fel kell emelni a cigaretta adótartalmát, így a jövő évtől biztosan emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. október 03. 15:38
Nem tudom, miért nem lehet megérteni, hogy bizonyos esetekben nem a döntés, hanem annak a halogatása a nemzetérdek. A legjobb, amit tehetünk.
tunde04
2012. október 03. 11:42
én azért beleírnám abba a válaszlevélbe, h dugják fel a pénzüket, minket meg felejtsenek el!
füst
2012. október 03. 11:05
A sok tajtékzó hadováló szerint nekünk már 2010 óta rég csődben kellene lennünk az imf nélkül. Vagy nem? Továbbá, mondjanak már a hőbörgők egy európai országot a közelmúltból (elég egy), ahol az imf ajánlása alapján rend lett.
Potymog
2012. október 03. 11:00
"a következő két évben a közigazgatásból nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat, amivel az állami szférában évente akár 20 ezer emberrel is csökkenthető a foglalkoztatottság" Ami azt jelenti, hogy két év alatt a munkahelyek és így a foglalkoztatottak száma 40.000-el csökken majd, vagyis 40.000 új munkanélkülit jelent, annak minden társadalmi hátrányával és keletkező kiadásaival együtt - Ez valóban kívánatos? Valóban ez jó út? Ez valódi megtakarítás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!