Navracsics: Régóta a legjobbak a magyar-szerb kapcsolatok

2012. október 24. 09:44

A miniszter kijelentette: a magyar kormány elkötelezett az iránt, hogy együttműködjön a szerbekkel, erre pedig a szomszédos állam is nyitott. Navracsics Tibor szerint a magyar-szerb kapcsolatok az elmúlt időszakhoz viszonyítva most a legjobbak.

2012. október 24. 09:44

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a magyar-szerb kapcsolatok az elmúlt időszakhoz viszonyítva most a legjobbak, és a Vajdasági Magyarok Szövetsége is hatékonyan tudja képviselni az ott élő magyarság érdekeit. A Belgrádban járt miniszterelnök-helyettes erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel. Navracsics Tibor azt mondta: a magyar kormány elkötelezett az iránt, hogy együttműködjön a szerbekkel, és erre a szomszédos állam is nyitott.

A politikus szerint olyan történelmi pillanat adódhat most, amelyet ki kell használni, egy rendkívül szoros partneri kapcsolat alakulhat ki a két ország között. Megjegyezte, az évszázadok óta egymás mellett élő két nemzet a történelmi konfliktusokban mindig egymással szemben állt, és ebből adódnak zavarok, de – értékelte – az elmúlt időszakhoz viszonyítva most a legjobbak a két ország közötti kapcsolatok.

Navracsics úgy fogalmazott: nagyon bonyolult időszakban van most a vajdasági magyarok politikai képviselete és az egész közösség is. Egyrészt a kedvezményes honosítás és a megnyíló határok révén óriási a kísértés a gazdasági válság sújtotta Szerbiából az átköltözésre és elvándorlásra – mondta.

Hozzátette: „a szerb politikai színtér annyira felfordult, annyira más és máshogy viselkedő szereplők jelentek meg, hogy szinte minden területen újra kell definiálnia önmagát a vajdasági magyarságnak és annak politikai képviseletének”. Navracsics Tibor úgy látja, a VMSZ adekvát válaszokat ad a felmerülő kérésekre, és támogatottságuk, legitimációjuk is megvan, ezért abban bízik, hogy a jövőben is sikerül hatékonyan képviselnie a szervezetnek a vajdasági magyarság érdekeit.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. október 24. 10:23
...és a temerini fiúkkal mi lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!