KIM: Az ombudsman részletes választ kapott a Safarov-ügyben

2012. október 02. 18:37

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azonnali válaszában részletesen tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatásának ügyéről, ahogy azt is jelezte, hogy a kért iratok megtekintéséhez hivatalos betekintési kérelmet kell benyújtania – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden.

2012. október 02. 18:37

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi tájékoztatása szerint, miután Szabó Máté ombudsman a 15 napos határidőn belül nem kapott érdemi választ kérdéseire, újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért, és továbbra is kéri a Ramil Safarov kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat.

A KIM erre reagálva azt közölte: Szabó Máté alapvető jogok biztosának megkeresésére a közigazgatási és igazságügyi miniszter azonnal, szeptember 19-én levélben válaszolt. Navracsics Tibor ebben azt kérte, hogy az ombudsman adja be hivatalos betekintési kérelmét a törvényi szabályozásnak megfelelően, valamint részletes tájékoztatást adott a kiadatás jogszabályi körülményeiről. Ugyanis, mint kiemelték: a KIM-nek „nem áll módjában törvénybe ütköző módon betekintést adni minősített adatokat is tartalmazó iratokba”.

Hozzátették: a KIM bízik abban, hogy ezt Szabó Máté „is megérti”, és további betekintési szándéka esetén a KIM-nek küld levelet, amelyben hivatalosan alátámasztja kérését.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hétszűnyű Kaponyányi Monyók
2012. október 02. 19:29
Bírom, hogy míg a Uniótól, a volt NATO főtitkárig mindenki azt monta, Magyarország nem felelős a kialakult helyzetért, az ombudsman, meg a baloldal nem adja fel a reményt. Jó nyomozást fiúk!
kjkj945
2012. október 02. 18:40
Hogy lett ez om bud s manus, ha még azt sem tudja, hogy kell az ügyeket intézni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!