A Vidám Park bezárásáról dönthetnek

2012. október 27. 13:57

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet a Vidám Parkról: az előterjesztés szerint az intézmény november 4-én végleg bezár, majd az év végéig átadja az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

2012. október 27. 13:57

A Vidám Park bezárásáról dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán: az előterjesztés szerint az intézmény november 4-én végleg bezár, majd az év végéig átadja az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. A szórakoztató intézmény bezárásról már október 3-án döntött volna a Fővárosi Közgyűlés, de akkor Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indoklás nélkül visszavonta  a javaslatot. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vidám Park bezárásával Budapest az első olyan modern európai nagyváros lesz, amelynek nincs egyetlen állandó szórakoztató parkja sem. 

A mostani előterjesztésben olvasható, hogy a Vidám Park 2012-es évvégi bezárásának összes költsége 500 millió forint kiadással és 330 millió forint fennálló tulajdonosi kölcsön elvesztésével jár. A dokumentum kitér arra, hogy újabb tulajdonosi támogatás - kölcsön vagy tőkejuttatás - nélkül a társaságnak nincs esélye tovább fedezni működési költségeit. Ahhoz, hogy az intézmény a 2013-as szezonban kinyithasson, újabb 150-180 millió forint tulajdonosi készpénzjuttatás lenne szükséges. A határozati javaslat szerint a Vidám Park november 4-ig a meghirdetett rendes nyitva tartásnak megfelelően működne. Az esetlegesen felmerülő költségeket 2012. december 31-ig a Vidám Park Zrt. fedezné, ám a Fővárosi Önkormányzat közel 500 millió forint forrást biztosít a kötelezettségek rendezése céljából. A tulajdonosi kölcsönt a társaságnak 2013. március 31-ig kell visszafizetnie. Mindezeken felül a főváros által korábban nyújtott kölcsönök - 329 millió forint - részbeni visszafizetése érdekében szükséges a társaság tulajdonában lévő értékesíthető vagyonelemek eladásának megkezdése.

A dokumentum felidézi, hogy az új városvezetés 2010-ben a társaságot „katasztrofális gazdasági helyzetben” vette át. Akkor a közgyűlés - hosszas mérlegelés után - úgy döntött, az 1,1 milliárd forintos kiadást eredményező azonnali bezárás helyett a működést még egy-két évig fenntartja úgy, hogy közben a határozott idejű bérleti szerződésekből származó kötelezettségeket folyamatosan csökkenti. Tarlós István főpolgármester korábban úgy nyilatkozott: a Vidám Park látogatottsága az utóbbi 20 évben rohamosan csökkent, 2007 óta szinte megfeleződött az érdeklődők száma. A városvezető szavai szerint a Vidám Park 2010-ben „konkrétan csődben volt”, míg a Fővárosi Állat- és Növénykert olyan értékes és patinás intézmény, amelyet fejleszteni kell. 

A tervek szerint a Vidám Park területét a Fővárosi Állat- és Növénykert kapná meg, amely nem rendelkezik elegendő területtel, bővítése évek óta napirenden van. Az állatkert a Vidám Park műemléki játékait tovább üzemeltetné. A Wing Zrt. ingatlanvállalkozás korábban jelezte, hogy korszerű vidámpark létrehozását tervezi Budapesten a IX. kerületben, közvetlenül a Duna-parton.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robin
2012. október 27. 16:39
"Én még emlékszem,hogy nem volt bekerítve és Angolparknak hívták." Akkor mesélhetnél a búr háborúról is...
kaktuszvirág
2012. október 27. 14:55
Én még emlékszem,hogy nem volt bekerítve és Angolparknak hívták.A hullámvasút a sárkányvasút a ringlispíl már akkor is ott volt,sőt a hullámvasút melletti szellemvasút is megvolt,A régi elvarázsolt kastély,amelyik leégett százszor jobb volt a mostaninál.Volt még a sikló és egy velence nevű játék, mindkettőt lebontották. Érdekes,hogy most az MSZP sír utána,mivel mindig azt hangoztatják,hogy az állam rossz tulajdonos,Itt a lehetőség miért nem veszi meg az MSZP?
kjkj945
2012. október 27. 14:20
eztetatotot máán végesvégig ragoztuk a mandin.
aztabazta
2012. október 27. 14:12
Nem kell az a vidampark, legyen inkabb ujabb bekamenet !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!