Túlléphette hatáskörét Kóka?

2012. szeptember 24. 10:06

Hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Dataplex Kft. 2005 és 2010 között kötött szerződéseivel kapcsolatban, az ügylet során Kóka János miniszter hatáskörét túllépve járhatott el – írja a Magyar Nemzet.

2012. szeptember 24. 10:06

A Magyar Nemzet kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írja: „több mint 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak azok a szerződések, amelyeket a Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter közvetett vagy közvetlen felügyelete alatt álló állami cégek kötöttek 2005 és 2010 között a korábban Bajnai Gordon által irányított Wallis érdekeltségébe tartozó Dataplex Kft.-vel”. A napilap szerint a feljelentést a Kehi soron kívüli vizsgálatának eredménye alapján tette meg. 

A lap azt írja: egy tavaly júniusban indított eljárásban a  MÁV Informatikát érintő ellenőrzések során kiderült, hogy Kóka János miniszteri hatáskörét túllépve saját emberét ültette az állami cég élére, aki később lebonyolított egy 101 millió forintos, Dataplexra szabott pályázatot. Emiatt felmerült a gyanú, hogy Kóka felbujtóként részt vett hűtlen kezelés elkövetésében.

A Magyar Nemzet szerint továbbá Kóka a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-vel kötött szerződés előkészítése során magához vonta az energetikai cég üzleti terve módosításának jóváhagyási jogát, majd egy hónappal később engedélyezett egy 170 milliós szerződéskötést azon a napon, amikor a Wallis érdekeltségébe került a Dataplex.

A lap arról is ír, hogy 2006 és 2010 között a Magyar Posta 724 millió forint veszteséget ért el a Dataplexnek fizetett gépterembérletért, ezért szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a Kehi.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2012. szeptember 24. 14:18
A féleszű, repülő pannon puma kényszerleszállást hajt végre, bár valószínűleg sajnos nem a sitt udvarán.
trespass
2012. szeptember 24. 13:59
Jut eszembe! A nemzeti (nem)emlékezet bizottságról hallott valaki mostanában?
tarackos
2012. szeptember 24. 13:30
Nocsak, vki nagyot szart a zongorába hiszen egy hete sorozatban jönnek az ilyen ügyek. Vörös iszap, Hunvald, most Kóka etc. Gondolom az elsőtitkár elvtárs baltás imf salakát kell vmivel elsikálni...
OmegaMale
2012. szeptember 24. 12:58
Semmi értelme az elszámoltatásnak, a *független* bírói testület ebből is kimossa Kókát, ahogy eddig mindenkit. Régi közhely, hogy a szabálytalan játékosokat a szabályok keretein belül nem lehet elkapni... Valszeg nem is ez a cél, inkább a példa statuálás. Pl. a Hagyó ügy ilyen, nehezen sikerül rákenni valamit (jól meg voltak azok a szerződések), de addig is rohad a börtönben... Capone-t is adócsalásért ültették le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!