Navracsics: Az EU gyakoroljon politikai nyomást Írországra

2012. szeptember 26. 17:15

A magyar igazságügy-miniszter szerint nem az Európai Bizottság közvetítő szerepére van szükség a Tobin-ügy rendezéséhez, hanem „megoldásra”.

2012. szeptember 26. 17:15

Navracsics Tibort azzal összefüggésben kérdezték az újságírók, hogy szerdán Mina Andreeva, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének azt mondta, az Európai Bizottság közvetítő szerepet játszhat a Tobin-ügy rendezésében. Vagyis összehozza egymással a feleket, hogy meg tudják vitatni a kérdést.

A magyar miniszter erre reagálva emlékeztetett arra, hogy négy hónapja írt levelet az ügyben Viviane Redingnek, és segítséget kért tőle az ügy megoldásában. Navracsics Tibor arra hívta fel a figyelmet, jó viszonyban van ír kollégájával, ezért ő nem is közvetítést kért a bizottság elnökétől, hanem „megoldást”. Lehetővé kell tenni: ne fordulhasson elő az EU-ban, hogy egy közlekedési balesetet okozó ember két gyermeket megöl, majd nem kell letöltenie a jogerősen kiszabott büntetését. Közölte a magyar politikus, ő azt kéri a bizottságtól, hogy „próbálja meg azt megoldani, hogy Írország végrehajtsa a magyar bíróság ítéletét, vagy adja ki a magyar hatóságoknak Tobin urat”.

Az magyar igazságügy-miniszter elmondta, azt kérte Viviane Redingtől, hogy ebben az esetben érvényesítse az Európai Unió értékeit. Úgy fogalmazott: „az Európai Unió egy értékközösség, amelynek értékeire számtalanszor felhívják a mi figyelmünket is, akkor itt most egy biztos érvényesítse az Európai Unió értékeit”.    

Navracsics kijelentette, hogy az EU „nyomást gyakorolhatna, és a jövőre vonatkozóan a jogi szabályozást alakíthatná úgy, hogy ne fordulhasson elő még egyszer egy ilyen eset”. Megjegyezte, hogy egyetlen ország sem tekinti magát kivételnek „egy, egyébként kötelezően elfogadott jogintézmény hatálya alól”.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. szeptember 26. 18:59
a jelek szerint nincs túl sok súlya külhonban minden idők legeslegnagyobb formátumú félázsaiának...
Robin
2012. szeptember 26. 18:28
"ő azt kéri a bizottságtól, hogy „próbálja meg azt megoldani, hogy Írország végrehajtsa a magyar bíróság ítéletét, vagy adja ki a magyar hatóságoknak Tobin urat”. Ezt azzal egyidejűleg kellett volna kérnie, ha közhírré tette volna, hogy kénytelenek vagyunk kiadni az azeri baltás gyilkost, ha az EU nem éri el, hogy vagy kiadják a balesetet okozó írt vagy gondodkodnak az írországi megbüntetéséről. De nem, fontosabb volt a baltást stikába kiadni, garanciák nélkül, hogy nem kap kegyelmet.
dehumanizer
2012. szeptember 26. 18:06
"Navracsics: Az EU gyakoroljon politikai nyomást Írországra" Ez főleg úgy röhejes, hogy ha ránk akar politikai nyomást gyakorolni az EU, akkor nemleszünkgyarmat, meg vidékikóceráj. "Megjegyezte, hogy egyetlen ország sem tekinti magát kivételnek „egy, egyébként kötelezően elfogadott jogintézmény hatálya alól”." Mondja ezt az, aki nyíltan megtagadta az Európai Bíróság ítéletének végrehajtását. "Lehetővé kell tenni: ne fordulhasson elő az EU-ban, hogy egy közlekedési balesetet okozó ember két gyermeket megöl, majd nem kell letöltenie a jogerősen kiszabott büntetését." Nemrég mintha pont az történt volna, hogy valaki megölt valakit, és nem kellett leülnie az ítéletét abban az EU-s országban, ahol elítélték, meg ki is szabadult. Komolyan mondom, ezekben az emberekben semennyi önkritika nincs. Az elmúlt bő 2 év ténykedésével most játszották el a lehetőségét annak, hogy ilyen ügyekben nekik adjanak igazat -- pedig tökéletesen igazuk van jelen esetben.
aztabazta
2012. szeptember 26. 17:50
"A magyar miniszter erre reagálva emlékeztetett arra, hogy négy hónapja írt levelet az ügyben Viviane Redingnek, és segítséget kért tőle az ügy megoldásában." Eltelt 4 honap es az eredmeny ? Egy szep nagy narancsos semmi !!! Csak a Fidesz !!! Tele van a szaros pofajuk azzal, hogy mit es hogy kell csinalni, de mikor odakerulnek akkor pedig az eredmeny mindig egy nagy nulla !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!