Ismét felmentették Dávid Ibolyát

2012. szeptember 13. 10:12

Hatályon kívül helyezte a Kúria az UD Zrt.-ügyben a Dávid Ibolyával szemben hozott harmadik elmarasztaló ítéletet is szerdán. A politikus ügyvédje szerint most már kijelenthető: az MDF volt elnöke nem követett el jogsértést 2008-ban, amikor a nyilvánossághoz fordult.

2012. szeptember 13. 10:12

Hatályon kívül helyezte a Kúria az UD Zrt.-ügyben a Dávid Ibolyával szemben hozott harmadik elmarasztaló ítéletet is szerdán. Ezúttal a felülvizsgálati eljárásban a cég egyik vezetője, Tóth János keresetét utasították el – közölte a Népszabadság Féja András, az MDF volt elnökének jogi képviselője tájékoztatása alapján. Tóth nem a jó hírnevének megsértése, hanem a képmással, illetve hangfelvétellel történő visszaélés miatt perelt, a Kúria tanácselnökének szóbeli indokolása szerint azonban Dávid Ibolya csupán egy anonimizált beszélgetést tett közzé, ami nem tekinthető nyilvánosságra hozatalnak. A bíróság szerint a felvétel ilyen felhasználása kapcsán visszaélés sem állapítható meg, mert a politikus a pártja életébe történt durva beavatkozás miatt fordult a nyilvánossághoz – olvasható a cikkben.

Dávid Ibolya egy 2008-as sajtótájékoztatóján egy CD-t mutatott be, és név nélkül közzétette több, titkosszolgálati eszközökkel rögzített telefonbeszélgetés tartalmát. Ezt követően kiderült: a Fidesz két politikusa folyamatos kapcsolatban állt az UD Zrt. vezetőivel, és egyes személyek megfigyelésére, illetve adatgyűjtésre vonatkozó utalások is elhangzottak. A Dávid Ibolya birtokába került CD ezeket a beszélgetéseket tartalmazta.

Az UD Zrt. ügyében a nyomozást végül bűncselekmény hiányában zárták le, és a Dávid Ibolya elleni vélelmezett információgyűjtés miatt sem indult eljárás. Ugyanakkor személyiségi jogi pert indított a felvételeken szereplő két személy, Tombor András, Orbán Viktor korábbi külpolitikai főtanácsadója, illetve Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetője, valamint Almássy Kornél is keresetet nyújtott be. Tombor és Almássy ügyében felülvizsgálati eljárás keretében teljes egészében elutasították a felperesek beadványát.

Féja András szerint a hétfői ítélet után már ki lehet jelenteni: azzal, hogy 2008-ban Dávid Ibolya a nyilvánossághoz fordult, nem követett el semmilyen jogsértést.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. szeptember 13. 12:28
Remek hír újfent! gyomorforgató a "gaz-szolgáltatás"!
ördöngös pepecselés
2012. szeptember 13. 10:58
ártatlan mint a blum, gyurcsány, szalainé meg a többi ez csak azt bizonyítja hogy magyarországon nincs igazságszolgáltatás csak színház
egysegelem
2012. szeptember 13. 10:52
Hiaba artatlan, politikailag kicsinaltak, partjat megszuntettek, tehat a celt elertek. Az, hogy ma ez egy minuszos hir, mar kit erdekel? A politikai maffia megint gyozott.
kjkj945
2012. szeptember 13. 10:50
nol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!