A rokkanttörvény azonnali visszavonását követelték a Kossuth téren

2012. szeptember 24. 17:47

Civilek tüntettek a kormányzat rokkantakat érintő politikája ellen hétfő délután a Parlament épülete előtt, a Kossuth-szobornál. Az egybegyűltek két, a kormánynak, illetve a miniszterelnöknek címzett petíciót adtak át.

2012. szeptember 24. 17:47

A mintegy kétszáz-háromszáz fős csoport, köztük mozgássérültek és hallássérültek képviselői arról beszéltek, hiányolják az együttműködést és a közös gondolkodást. Azt is kifogásolják, hogy nincs lehetőségük beleszólni az őket érintő döntésekbe. Több felszólaló is a „rokkanttörvény” visszavonására szólította fel a döntéshozókat, a jogszabály ugyanis szerintük tönkreteszi az érintettek életét.

Tóth Katalin, a demonstrációt szervező Civil Mozgalom országos koordinátora az MTI-nek azt elmondta, abban reménykedtek, hogy a demonstráción megjelenik majd minden érintett társadalmi réteg. Megjegyezte, sajnos nem ez történt meg. Jelen voltak ellenben azok, akik szeptember 11-én gyalogos meneteket indítottak Miskolcról és Pécsről a fővárosba a Parlament elé, hogy felhívják a figyelmet az érintettek kiszolgáltatott helyzetére. A demonstrálók a Kossuth-szoborra egy plakátot erősítettek azzal a szöveggel: „Rokkant a szolidaritás, együtt az elesettek jogaiért.

Az egybegyűltek képviselői két petíciót adtak át a rendezvény elején. A Mozgássérültek Öntevékeny Önszerveződő Érdekvédelmi és Érdekérvényesítő Fóruma nevében azt kérték, azonnal vonják vissza a „magyar rokkanttörvényt”. Azt írták, hogy „a törvényhozás a rokkantakat érintő törvényeivel olyan bűncselekményt követett el, amely kimeríti minden jogállamban a népirtás fogalmát”.

A „hallássérült tüntetők” is petíciót címeztek a kormánynak, illetve Orbán Viktor kormányfőnek. Egyebek mellett kérték a fogyatékossági támogatások „radikális” emelését, legalább 60 ezer forintra. Azt is írták, ne kényszerítsék őket kizárólag 4-6 órás megalázó munkák elvállalására, amikor nem állnak a rendelkezésükre szociális támogatások.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julismama2
2012. szeptember 25. 12:17
Az, hogy egy súlyosan rokkant fiatalnak esélye sincs rokkant nyugdíjra, az egy nagyon régi rendelet.
orbán(c)
2012. szeptember 25. 09:01
NEm kivánom de remélem egyszer megtapasztalod a rendszert.
tunde04
2012. szeptember 24. 22:03
csak látnék már végre egy igazi rokkantat akit a felülvizsgálat során egészségesnek, munkaképesnek nyilvánítottak. mert olvasni már olvastam ilyenről, de még nem láttam egyet se.
bini
2012. szeptember 24. 18:47
Szoci vircsaft civil ruhát huzva magukra. Egyszer már lebögtek. Most felmeligitették és szerencsétlen embereket bepalizva rászedték, a saját céljaikra használva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!