Új szabályok lépnek életbe a köztisztviselők juttatásairól

2012. augusztus 31. 19:28

Új szabályokat hozott a kormány a közszolgálati tisztviselőknek adható juttatásokról és illetménypótlékokról: képzettségi pótlékot kaphatnak a feladatkörük szakszerűbb ellátását biztosító tudományos fokozattal, szakképesítéssel rendelkező kormány- és köztisztviselők.

2012. augusztus 31. 19:28

Új szabályokat hozott a kormány a közszolgálati tisztviselőknek adható juttatásokról és illetménypótlékokról. A Magyar Közlönyben pénteken közzétett kormányrendelet hatálya a minisztériumokban, a kormány- és a központi hivatalokban, valamint azok területi és helyi szerveinél foglalkoztatottakra – a kormányzati és a közszolgálati jogviszonyban állókra – terjed ki, a cafeteriaszabályok változása viszont a politikai vezetőket is érinti.

A jogszabály alapján képzettségi pótlékot kaphatnak a feladatkörük szakszerűbb ellátását biztosító tudományos fokozattal, szakképesítéssel rendelkező kormány- és köztisztviselők. A pótlék mértéke doktori (PhD), azzal egyenértékű vagy magasabb tudományos fokozat esetén az illetményalap 75 százaléka, felsőfokú szakképesítésnél 50 százalék. Munkaköri pótlék csak a minisztériumokban, illetve a Miniszterelnökségen dolgozó kormánytisztviselőknek és kormányzati ügykezelőknek állapítható meg.

A minisztériumokban a személyi juttatások legfeljebb 10 százalékát fizethetik ki munkaköri pótlékként, összege pedig nem lehet több a kormánytisztviselő alapilletményének 30 százalékánál. A rendelet a közszolgálati törvény alapján szabályozza a céljuttatásokat, és rögzíti azt is, hogy a hivatal vezetője legfeljebb egy évre kutatási megállapodást köthet a tisztviselővel, akit a kutatás időtartamára mentesíteni kell a munka alól.

Az új szabályok értelmében a tisztviselőknek és a szakmai, politikai vezetőknek március 1-jéig kell nyilatkozniuk arról, hogy milyen cafeteriajuttatásokra tartanak igényt. A juttatás éves összegét február 15-ig határozzák meg. Szintén ez a rendelet határozza meg az állam által vállalt készfizető kezesség szabályait, amelyet lakás építéséhez vagy vásárlásához igényelhetnek a tisztviselők.

Döntött a kormány arról is, hogy a rászoruló nyugállományú tisztviselők pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesülhetnek, továbbá arról, hogy a közszolgálat halottjává nyilvánított köztisztviselő temetésének költségeit a hivatal részben vagy egészében átvállalja. A rendelet nyolc nap múlva lép hatályba.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 01. 18:19
Jönnek az örmények!
Valandil
2012. szeptember 01. 17:59
Hiába porcukrozzák a szart, attól még szar marad.
trendo
2012. szeptember 01. 07:41
Ez a "félelem bére". A folyamatos szívatás, egzisztenciális bizonytalanság, jövő-menő arrogáns, magukat istennek képzelő főnökök (félreállított, leselejtezett politikusok, tehetségtelen családtagok) önkényének, néha ámokfutásának elviseléséért odalökött pótlék. "Csurgassunk egy kis mézet a madzagra, hogy mindenki kussoljon!" - elv alapján és nem a munkavégzés minősége szerinti erkölcstelen juttatás. Már az indoklás is kamu! Hiszen arra vannak az alkalmazási feltételek, pályázati kiírások, hogy minden helyre eleve megfelelő képzettségűek kerüljenek, nemde?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!