Megsemmisíttetné a titkosított beruházásokról szóló törvényt az LMP

2012. augusztus 09. 12:42

A párt azt kéri Szabó Máté ombudsmantól, hogy terjessze az Alkotmánybíróság elé a közbeszerzési törvénynek azt a két passzusát, amelyek alapján nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva teljes közbeszerzéseket lehet titkosítani.

2012. augusztus 09. 12:42

Az LMP Szabó Máté ombudsmanhoz fordul azt kérve: terjessze az Alkotmánybíróság elé a közbeszerzési törvénynek azt a két passzusát, amelyek alapján nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva teljes közbeszerzéseket lehet titkosítani – jelentette be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András. Az ellenzéki képviselő példaként említette azt a kormányrendeletet, amelyik szavai szerint a Ludovika Campus esetében a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzésekre hivatkozva engedélyezi a közbeszerzés titkosítását.

A képviselő visszautalt arra, hogy április elején – a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításakor – a kormányoldal tette lehetővé, hogy egyes esetekben, nemzetbiztonsági érdekből, korlátozhassák a közérdekű adatok megismerését. Hozzátette, hogy az LMP már akkor is tiltakozott ez ellen a változtatás ellen, mert amikor államérdek forog kockán, akkor a minősített adatokról szóló törvény alapján is titkosítani lehet egyes információkat. Az áprilisi változtatással viszont jogorvoslati lehetőség nélkül titkosítanak teljes eljárásokat – mutatott rá.

Schiffer András leszögezte: az LMP elismeri, hogy a katonai és rendészeti felsőfokú képzést érintő beruházás során vannak olyan információk, amelyeket nem lehet nyilvánosságra hozni. Szavai szerint ezeket az információkat titkosítani is kell, de arra nincs ok, hogy a teljes beruházást kivonják a nyílt közbeszerzési eljárás alól. „Az LMP él a gyanúperrel, hogy (...) ezekkel a látvány-, illetve presztízsberuházásokkal, mint a stadionépítések vagy a Ludovika Campus lehet szabadon felhizlalni a saját oligarcháikat” – jelentette ki. Megjegyezte, az LMP egyébként is megkérdőjelezi a Ludovika Campus megépítésének szükségességét, az arra szánt pénzt szerintük inkább a „tandíj” eltörlésére kellene fordítani.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogo
2012. augusztus 09. 13:37
az LMP már saját magát semmisíthetné meg.... :) .. haszontalan párt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!