Egészségügy: Szócska szerint intézményi törvényre lesz szükség

2012. augusztus 30. 18:16

Előbb vagy utóbb intézményi törvényt kell alkotni ahhoz, hogy eredményorientáltan tudjanak dolgozni az egészségügyi intézmények – mondta Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár ősszel folytatná a tárgyalásokat az egészségügyi dolgozók bérének további emeléséről.

2012. augusztus 30. 18:16

Előbb vagy utóbb intézményi törvényt kell alkotni ahhoz, hogy eredményorientáltan tudjanak dolgozni az egészségügyi intézmények – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az önkormányzati egészségügyi napok rendezvényén csütörtökön, Budapesten.

Az államtitkár ismertette az állam által átvett egészségügyi intézmények – még nem véglegesen ellenőrzött – adósságállományának egyes adatait. E szerint a kincstári körbe tartozó intézmények 60 napon túli tartozása július 31-én 7,9 milliárd forint volt, míg a gazdasági társaságok lejárt szállítói állománya 8,4 milliárd forintra rúgott. Ismét felhívta a figyelmet a közös közbeszerzések – például a gáz, az áram, a gyógyszer, az eszközök – révén elérhető megtakarításra. Az egészségügy nagy vásárlóként kíván megjelenni a jövőben, ami a magyarországi iparpolitika számára is hasznos lehet – tette hozzá. Mindezek mellett továbbra is dolgoznak általános forrásteremtési koncepciókon – jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy ezekben a következő fél-egy év során vár előrelépést.

Szócska Miklós kiemelte továbbá, hogy ebben az évben – tíz év után – béremeléshez jutottak az egészségügyi szakemberek. Hozzátette, jogilag nehéz ezt megoldani, de azon dolgoznak, hogy mindenkinek jusson a béremelésből.

A bérrendezés első lépcsőjében augusztusban mintegy 86 ezer dolgozó, most pedig a kormány szerdai döntése értelmében nagyjából 27 ezer, az alapellátásban dolgozó szakember juthat több pénzhez még idén, a folytatáshoz szükséges fedezet pedig a jövő évre is megvan.

Az alapellátás finanszírozásának emelését a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Selmeczi Kamill is megköszönte Szócska Miklósnak, de megjegyezte: szeretnék, ha hamarosan megkezdenék a tárgyalásokat a további emelésről. Szócska Miklós azt mondta: ősszel mindenképpen szeretné folytatni az egyeztetéseket a háziorvosi szakmával.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 30. 19:44
ocska szocska. Egy jó eü törvény kell, ami az intézményeit is rendezi, és mindent mást komplexen.
négyzetgyök
2012. augusztus 30. 19:32
De jó lenne most a 300,-Ft-os vizitdíj!!!
Királyvizet Károlyira
2012. augusztus 30. 19:24
az eredmény fogalmát jó lenne végre definiálni az eü-ben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!