Lezárták a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást

2012. július 19. 14:01

Hivatalosan is lezárta az Európai Bizottság a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének ügyében indított kötelezettségszegési eljárást csütörtökön.

2012. július 19. 14:01

Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen  a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének kérdésével kapcsolatban januárban indított kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli közlemény szerint „a döntés meghozatalára azt követően kerülhetett sor, hogy a Magyar Országgyűlés – az április 24-én tartott találkozón Orbán Viktor miniszterelnök által José Manuel Durao Barroso bizottsági elnöknek tett ígéretekkel összhangban – július 6-án elfogadta a jegybankról szóló törvény módosítását”. A bizottság mindazonáltal azt is jelezte, hogy „most alaposan megvizsgálja az MNB függetlenségének tiszteletben tartására vonatkozó ígéretek betartását”. 

Meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a szerződéssel” – tette hozzá a bizottság. A közlemény arra is kitér, hogy megérkezett Budapestre az Európai Bizottság és az IMF közös küldöttsége, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a magyar hatóságokkal egy elővigyázatossági pénzügyi támogatásról. Ezzel kapcsolatban „a bizottság számít a hatóságok közreműködésére egy hiteles szakpolitikai párbeszéd kialakításában, amely a most útjára indított tárgyalások sikerességének záloga”.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2012. július 19. 17:02
Így a Magyar Nemzeti Banknak csúfolt intézmény továbbra is a globális imperialista finánctőke – GIF –, másképp a bűnözők, a bankrablók (lásd Barclays Libor csalás) érdekét szolgálhatja tovább zavartalanul, egy off-shore lovaggal az élén. Csak úgy mellesleg, kinek mi a tippje, hány óráig maradna jegybankelnök a német, ha kiderülne róla, hogy csak egy pfenniget Svájca utalt?
füst
2012. július 19. 14:59
szóval megint csak hiszti volt a ballib problémája....
balint60
2012. július 19. 14:58
Mi a fene oka és legfőképpen haszna volt a másfél éves puposkodásnak? Mit nyert ezzel az ország?
drieno
2012. július 19. 14:52
azannya, mégis független a jegybank az államtól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!