Heim szerint kompromisszum kell az IMF-tárgyalásokon

2012. július 20. 14:44

Gazdaságpolitikai korrekcióra lehet szükség ahhoz, hogy létrejöjjön az IMF/EU-megállapodás, gondot okozhat az MNB-re kirótt tranzakciós illeték – véli Heim Péter.

2012. július 20. 14:44

A Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Heim Péter közölte, hogy a magyar kormánynak kompromisszumokat kell kötnie annak érdekében, hogy sikerrel befejeződjön a hiteltárgyalás. Problémaként merülhet fel az MNB-t terhelő tranzakciós illeték, ami a jegybanknak a jövő évben 110 milliárd forint veszteséget jelent, hiszen azt később a kormányzatnak ki kell pótolnia, mert a konszolidált államháztartási mérlegben ezt rendezni szükséges – magyarázta.

Az IMF nem fogadja el, hogy az MNB terhelő illeték a költségvetési deficitet csökkentő tétel, ezért ezt a 110-120 milliárdos tételt kompenzálni kell, a megoldást a költségvetés kiadási oldalán lehet megtalálni – állítja Heim, aki úgy véli, az állam működtetési költségeként felmerülő 6.000-7.000 milliárd forintból két százalékot, azaz 120-130 milliárdot megtakarításként meg lehet találni.

Elmondta: az IMF/EU-megállapodás egyrészt a kiszámíthatóságot segíti, másrészt a globális és az intézményi befektetők a megállapodás révén tudatosítják, hogy Magyarország magáévá teszi azokat a makrogazdasági gondolatokat, amelyeket az IMF képvisel. Ennek eredményeképpen az országot sokkal  biztonságosabbnak érzik, és beruházásokat kezdeményeznek, Magyarország így „újra felkerülne a befektetők térképére”. A tárgyalások az ősszel sikerrel zárulhatnak, ezt az időpontot jeleztem már egy évvel ezelőtt is – mondta Heim a rádióban elhangzott interjúban.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. július 21. 06:07
Most hazamennek és kitalálják,hogyan lehet tönkretenni az eddigi eredményeket és lehetetlenné tenni a kilábalást.Simor is adott biztosan mindenféle,hasznos tudnivalót.
bmucsai
2012. július 20. 15:33
Nem sok értelmét látom a kompromisszumoknak. A tárgyaló asztalnál nem a "piac" ül, ami befolyásolja a CDS felárt és az árfolyamokat. Az IMF-nek nincs befolyása a "piacokra". :) Ha elérnék Simornál a jegybanki alapkamat csökkentését, akkor esetleg lehet bennük jóhiszeműség. Egyébként csak az ország további eladósításában érdekeltek.
smogger
2012. július 20. 15:22
Nincs kompromisszum!Majd Orbán megmondja, hogyan akar hitelt felvenni, és mikor, sőt azt is mire, és mennyit! És ha nem tetszik az IMF-nek akkor menjenek Isten hirével a lóvéjukkal együtt. Mit képzelnek ezek, majd ők szabnak feltételeket? Nem ezért járt a Vezér pávatáncot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!