Orbán Kazahsztánban tárgyal csütörtöktől

2012. május 02. 19:34

Kétnapos hivatalos látogatásra Kazahsztánba utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő asztanai látogatásának tervezett része a magyar-kazah kormányközi gazdasági együttműködési bizottság harmadik ülésszaka és egy üzleti fórum vállalkozók részvételével mindkét országból.

2012. május 02. 19:34

Kétnapos hivatalos látogatásra Kazahsztánba utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök – közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel. A magyar kormányfő látogatását szerdán a kazah külügyminisztérium is bejelentette.

A kormányfő asztanai látogatásának tervezett része a magyar-kazah kormányközi gazdasági együttműködési bizottság harmadik ülésszaka és egy üzleti fórum vállalkozók részvételével mindkét országból – közölte a kazah külügyminisztérium sajtószolgálata a Gazeta.kz honlap szerint.

Az 1991-ben függetlenné vált, kőolajban, földgázban gazdag ország és Magyarország között eddig nem voltak túl gyakoriak a felsőszintű látogatások. Hivatalos látogatáson kazah kormányfő utoljára 1996 októberében járt Magyarországon, Akedzsan Kadzsegeldint fogadta Göncz Árpád köztársasági elnök és Horn Gyula miniszterelnök is. A látogatás során aláírták a közúti és árufuvarozási egyezményt, a vízumegyezményt, valamint a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni együttműködésről szóló megállapodást. Göncz Árpád 1997 novemberében utazott Kazahsztánba, a két ország gazdasági kapcsolatairól is tárgyalt Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, majd részt vett a kazah és a magyar üzletemberek fórumán.

2005. februárban Budapesten tartották a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet regionális konferenciáját, amelyen részt vett Danial Ahmetov kazah miniszterelnök is. Ahmetovot fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök, és megbeszélést folytatott Szili Katalin házelnökkel is. Nurszultan Nazarbajev 2007 novemberében tett hivatalos látogatást Magyarországon. Sólyom László köztársasági elnökkel, Szili Katalin házelnökkel és Gyurcsány Ferenc kormányfővel folytatott megbeszélésein elsősorban a magyar-kazah gazdasági együttműködés lehetőségeiről és Kazahsztánnak Magyarország és az Európai Unió energiabiztonságának növelésében játszott szerepéről volt szó. 2010 decemberében Schmitt Pál köztársasági elnök részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet asztanai csúcsértekezletén.  

Kazahsztán kormányát Karim Maszimov vezeti, aki már többször betöltötte a miniszterelnöki posztot.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoszta
2012. május 03. 00:31
Na most visszatérve a cikkre. Mi a faxt fog Orbán elvtárs Kazahsztánban csinálni, azon kívűl hogy leszopja a ménest és az ottani komcsi párttitkárokat? Tarhálni megy oda is, segílykéért a felcsúti purgyéknak?
zsoszta
2012. május 03. 00:06
Orbán elvtárs meglátogat egy baráti posztkommunista diktatúrát és eszmét cserél a kazah elvtársakkal hogy és miként kérje Putyin elvtársától a vazallussága Eurázsiai Únióba való felvételt.
gudmen
2012. május 02. 23:11
Borattal is találkozott? Mert kálium az meg nagyon kellene.
Hajdú Sógor
2012. május 02. 20:58
http://erdely.ma/multidezo.php?id=115321&cim=husz_orszagbol_varnak_kuldottseget_az_idei_kurultajra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!