Giró-Szász: Nem lesz központi ingatlanadó

2012. május 17. 12:41

A kormány nagyon határozott álláspontja, hogy semmiféle központi ingatlanadót nem kíván kivetni, ilyet nem tervez – reagált Giró-Szász András a sajtóhírekre. Az anyag csak egy helyi adó kivetésének a lehetőségéről szól.

2012. május 17. 12:41

A kormányszóvivő látta az ingatlanadóról szóló sajtóhíreket és a belügyi tárca anyagát, de az sem közigazgatási államtitkári értekezleten, sem a kormány előtt nem volt.

Az anyag egy helyi adó kivetésének a lehetőségéről szól, és nem arról, hogy ha valaki az ingatlant értékesíti, akkor adót kell befizetnie. Ez akkor állhat elő, ha valaki ingatlant szerzett, és az ingatlanszerzési területet időközben átminősítették, például termőföldről belterületté, így értéke sokszorosára növekedett - magyarázta a szóvivő. Ezt számtalan esetben pénzszerzés szándékával lépték meg egyesek, és a dokumentum ezt a fajta értéknövekedést helyezné abba a körbe, amelyet esetlegesen a helyi önkormányzatok adókivetéssel sújthatnak.

Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, csak a fejlesztő önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, nekik lenne lehetőségük arra, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák. A kormány honlapjára szakmai egyeztetési céllal került fel az az építési szabályokat módosító törvénytervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza. A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. május 17. 23:09
értsd: ingatlanadó LESZ csak éppen nem központilag sózzák a zemberek nyakába
Viktus
2012. május 17. 18:57
Felénk mostanság estek az ingatlan árak, akkor fizet az önkormányzat? :P
GY. F.űegér
2012. május 17. 17:53
"Aki tisztességtelen módszereken töri a fejét az nem hisz magában. Nem hiszi el, hogy a munkájának az eredménye automatikusan meghozza a sikert, mert ő maga sem hisz a saját munkájában. Nem hisz abban, hogy ő is képes lehet valódi teljesítményre, valódi értékteremtésre. Ő nem tenni akar valamit, hanem lenni akar valaki. Ő győztes akar lenni. Nem tenni akar, aminek a következményeként mellesleg győztes is lesz. Ő csak simán győztes akar lenni. És folyton ehhez keresi a tisztességtelen eszközöket. És amikor még így sem sikerül győznie, akkor persze mindig van magyarázat, valami aktuális bűnbak, aki a kudarc okozója. A versenytárs, a szabályok, a hatóság, a munkatársak, az ügyfél butasága, az időjárás. Soha nem lehetséges az, hogy ő nem csinált valamit elég jól. Hogy nem volt jó a víziója, vagy nem volt elég kimunkált a stratégiája, a terve, vagy nem volt elég precíz a kivitelezés, az ellenőrzés. A Fidesz nem hisz önmagában és nem hisz a teljesítményben, csak az ügyeskedésben. Nem hisz abban, hogy csak szépen alaposan, okosan végig kellene dolgoznia ezt a ciklust, és a választók automatikusan értékelnék az eredményeket. Nem hisz ebben, mert ez számára egyfelől hihetetlenül, másfelől túl macerásan hangzik, ehhez túl sok aprólékos munkát kellene elvégezni. Ráadásul a mamelukok helyett kellene hozzá sok értelmes szakember, akik nem pártutasításokhoz hanem szakmai szabályokhoz és az elemi tisztességhez igazodnak, hiszen ők jók valamiben, ők bíznak magukban és a jövőjükben. Nekik van veszítenivalójuk, nekik van jövőjük. A Fidesz csak győzni akar. Nem azért, hogy tegyen valamit, hanem csak egyszerűen azért, hogy ő legyen a győztes. Orbán Viktor történelmi figura akar lenni. Nem keményen dolgozni, vezetői és döntéshozói teljesítményt felmutatni, és ennek mintegy mellékes következményeként történelmi szereplővé válni. Ő egyszerűen csak szeretne történelmi szereplővé válni. Az lesz. Csak nem úgy, ahogy gondolta."
Korlátlan lehetetlenségek hazája
2012. május 17. 16:11
"Giró-Szász: Nem lesz központi ingatlanadó" avagy "Nem lesznek megszorítások" "Közgépország megújul!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!