Felülvizsgáltatná az ítélkezési gyakorlatot Navracsics

2012. május 15. 08:34

A Cozma-ügyben született jogerős ítélet okán az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kéri Darák Pétertől, a Kúria elnökétől Navracsics Tibor.

2012. május 15. 08:34

Az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kéri a Cozma-ügy nyomán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Darák Pétertől, a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől. A miniszter sajtófőnök tájékoztatása szerint Navracsics Tibor ezt a veszprémi városi televíziónak adott, felvételről hétfő este közölt interjúban mondta el kérdésre válaszolva. 

Az igazságügyi miniszter a tévéinterjúban hangsúlyozta: a bíróság döntésének megítélését miniszterként nem befolyásolhatja véleményével. A közigazgatási és igazságügyi miniszter arra vonatkozóan kér szakértői véleményt a Kúria elnökétől, hogy az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlata a társadalom elvárásainak megfelelő, kellő szigort mutat-e az olyan kiemelkedő esetekben, mint amilyen a Cozma-gyilkosság volt.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A gyilkosság miatt zajlott perben a három fővádlott büntetését április végén jelentősen enyhítette a Győri Ítélőtábla. A jogerős határozat az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző büntetését 18-18 év börtönre, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. május 15. 13:00
Egyébként a címhez: Mi tartja vissza Navracsics urat,hogy felülvizsgáltassa a bírói gyakorlatot,Ő a belügyminiszter!Az nem megfelelő és nem igazságos,hogy a Bíróság sérthetetlen és észbontó hibák esetén,élethosszig bíráskodhat valaki.Ez a szent tehén szindróma.Semmi felelősségre vonás nincs.
tatka46
2012. május 15. 12:14
A Cozma gyilkosság birói itélete nem a nép akaratát követte de ez nem baj mert ne a nép akarata döntsön ilyen ügyekben azért van a jog ,hogy eldöntse ki mennyit érdemel. Cozma ügyben tévedett a biró mert igenis szánt szándékkal ölték meg a sportolót,végleg be kellett volna kaszlizni a cigány csűrhét és még többet is.Szigoritani kellett volna.Navracsics csak fényezi önmagát evvel a kijelentéssel,miért olyan biró kap ilyen ügyet aki nem érzi át a szülők érzéseit.
dr.Kvasztics Fedor
2012. május 15. 11:38
Úgy látszik valóban nyugdíjba kell küldeni a bírói kar erre megérett részét. Biztos vagyok benne, hogy Hagyó, Hunwald, és most a Cosma gyilkosság ügyében direkt születnek enyhe ítéletek. A bírói kar egy része szembeszegül a hatalommal, az új törvényekkel. Mivel lehetne magyarázni egyébként azt a bírói álláspontot, hogy cigányhorda ott, Veszprémben nem szándékegységben, tört be a szórakozóhelyre, hanem csak úgy, egyénileg tört, zúzott, verekedett, gyilkolt?
magnamater
2012. május 15. 11:25
Nemcsak az ítélkezési gyakorlatot, de az összes bíró működését felül kell vizsgálni, és csak a kifogástalan ítéleteket hozó bírákat kell az állományban meghagyni. Hiába akarna a kormány elszámoltatni, a jelenlegi bírói kar mindent meg fog akadályozni.És ahogy egy kommentelő már javasolta:büntetés is járjon a részrehajló ítéletekért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!