Találkozott egymással Orbán és Fico

2012. április 26. 17:40

Konstruktív párbeszédet folytatott Robert Fico és Orbán Viktor kétoldalú találkozójukon csütörtökön Varsóban – jelentette a szlovák kormányfő közlése alapján a TASR szlovák hírügynökség.

2012. április 26. 17:40

Konstruktív párbeszédet folytatott Robert Fico és Orbán Viktor kétoldalú találkozójukon csütörtökön Varsóban – jelentette a szlovák kormányfő közlése alapján a TASR szlovák hírügynökség. Fico a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából rendezett találkozó témái kapcsán elmondta: a kettős állampolgárság ügyéről nem folytattak megbeszélést. „Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd” — jelentette ki Fico a rövid találkozó után, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját. A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. „A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg” — mutatott rá. Robert Fico megjegyezte: most először volt alkalma személyes, kétoldalú tárgyalást folytatni Orbán Viktorral. „Normális, konstruktív párbeszéd folyt két olyan kormányfő között, akik számára fontos, hogy országaik együttműködjenek, hogy sikeresen működjenek együtt” – véleményezte a találkozót Fico.

A TASR jelentése szerint a szlovák kormányfő nem utasította el azt a felvetést, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban korábban tapasztalt feszültség kialakulásában szerepet játszott előző — 2006 és 2010 közötti — kormányának összetétele is. Fico előző kormányában a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom — Néppárt (LS-HZDS) is koalíciós partnerei voltak az Irány — Szociáldemokráciának (Smer-SD). „Ma más a helyzet. A Smer egy normális, európai irányultságú párt. Olyan párt amelyik tudatosítja, hogy a nemzeti kisebbségeknek milyen hozadékai vannak egy ország számára. Világosan megmondtuk: meg akarjuk őrizni a nemzeti kisebbségek status quo-ját” — mutatott rá a szlovák kormányfő.

Frissítés:

Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel is kétoldalú megbeszélést folytatott. Ezen a megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatása, fejlesztési források és a pénzügyi együttműködés volt terítéken. A találkozóról nyilatkozva elmondta: Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek. Szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is mondta , amelyet várhatóan idén sikerül nyélbe ütni, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Pekingbe látogat. A magyar miniszterelnök kiemelte: a kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani.

Ven Csia-pao a tanácskozáson bejelentette: Peking 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a Kína és kelet-közép-európai térség gazdasági együttműködési programjainak finanszírozására. Ezt a keretet az infrastruktúra, az új technológiák és a zöld gazdaság területén megvalósítandó beruházások támogatására lehet felhasználni. Kína a beruházási együttműködés erősítése érdekében egy kínai-közép-európai alapot is létrehoz, amelyben szándékai szerint az első fázisban 500 millió dollár gyűlik össze. Közölte továbbá, hogy kész valutacsere-megállapodásokat kötni a térségbeli országokkal.

Varsóban több tucatnyian tüntettek csütörtökön a kínai kormányfő ellen a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt a kerekasztal helyszíne, a varsói Királyi Vár előtti téren.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. április 27. 08:43
"Konstruktív tárgyalás?" Diplomáciai kifejezése annak, hogy Fico semmit nem ígért, semmi nem történt. A törvényeken talán fognak finomítani,ám az oly nagy hasznot hozó magyarellenesség semmit sem fog változni
Felebarát
2012. április 27. 01:40
érdekel itten valakit is a felvédéki magyarok mit akarnak? vagy majd mi kitaláljuk megint, oszt jó lesz az nekik... tessék sorolni, mit szeretnének odaát?
FOB
2012. április 26. 23:45
Így nehéz lesz eladni Viktornak, hogy hány kokit és sallert osztott ki a szlovákiai magyarok gyalulása miatt. Vajon most mit érezhetnek a szlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarok? Ők felvállalták, aki meg bezavarta őket a málnásba az meg mosolyogva otthagyja őket nyakig a kakiban. Íme egy korrekt politikus. Egy korrekt nemzeti politikus, egy korrekt magyar nemzeti politikus, egy korrekt magyar nemzeti nemzetegyesítő politikus. Kicsi is, narancsszínű is, de a miénk! Büszkék vagyunk rád Viktor! Most megmutattad hol lakik a magyarok istene.
Dr. Táskás Tóni
2012. április 26. 23:39
Valaki lencsevégre kaphatta volna az első csókjukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!