Szerbia EU-tagjelöltsége hazánk sikere is

2012. március 02. 17:48

A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását tevőlegesen is támogató EU-tagállamként Magyarország saját sikereként is értékeli Szerbia tagjelöltségét – közölte a Külügyminisztérium.

2012. március 02. 17:48

Magyarország mint a térség integrációs előrehaladása mellett elkötelezett, és az érintett országok csatlakozási folyamatát tevőlegesen is támogató tagállam, saját sikereként is értékeli a döntést” – olvasható a Külügyminisztérium közleményében. Szerbiát csütörtökön nyilvánították hivatalosan is tagjelöltté az Unió állam- és kormányfői.

A külügyi tárca rámutat: Magyarország meggyőződése, hogy a balkáni térség stabilitását és jólétét leginkább a számára felvázolt, kiszámítható európai perspektíva mozdítja elő. Hozzátették: csütörtöki döntésükkel az uniós állam- és kormányfők elismerték Szerbiának az elmúlt években tett reform-erőfeszítéseit, és értékelték a szerb-koszovói párbeszéd legutóbbi eredményeit. A közlemény szerint Magyarország a jövőben is feladatának tartja a bővítési folyamat előmozdítását, és külön figyelmet szentel a szomszédos országok csatlakozási felkészülésének. 

A partnerekkel egyeztetve Budapest kétoldalú alapon is kész támogatni Belgrád felkészülését a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, majd azok sikeres lebonyolítására. „Mindemellett bátorítjuk Szerbiát”, hogy a továbbiakban is kezelje kiemelt feladatként az Európai Unió által meghatározott feltételek teljesítését.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. március 03. 09:38
a románok is sikernek élik meg, el is gáncsolták a szerbeket, vagy akarják, ha nem adják meg a jogokat a kissebségüknek... már egyszer kérdeztem, mi mit kértünk cserébe? és a románoktól? vagy ekkor nincs szájkarate, csak egyébként
pityesz74
2012. március 02. 20:26
Büszkék lehetünk magunkra, mert most jól bosszút álltunk rajtuk Trianonért. Szerencsétlenek! Pont akkor akarnak belépni, mikor a tagállamok többsége szabadulna ha tudna.
Senye Péter
2012. március 02. 19:00
Horvátországot is besegítettük az Unióba és Antall kisegítette őket Jugoszláviából. De úgy látszik, inkább Oroszországgal és Slotával ápolgatják kapcsolataikat.
andrasvirag
2012. március 02. 18:09
főleg a miénk, mert a szerbek több, mint a fele ellenzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!