Lengyel szent lett Orbán

2012. március 18. 14:02

A Gazeta Wyborcza szerint a lengyel jobboldal támogatói Budapestre „új, világi szentjükhöz”, a magyar kormányfőhöz zarándokolnak, a Le Monde pedig arról cikkezett, hogy „Romániában legyőzi a nacionalista láz az erdélyi magyarokat”.

2012. március 18. 14:02

A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap hétvégi kiadásában Budapestet a lengyel jobboldal új zarándokhelyének nevezte, a salon24.pl független publicisztikai honlap pedig két írásában a magyar kormányfő csütörtöki ünnepi beszédét és az unió reakcióját kommentálta. A Gazeta Wyborcza szerint a lengyel jobboldal támogatói Budapestre „új, világi szentjükhöz”, a magyar kormányfőhöz zarándokolnak. Kiemeli, hogy a Magyarországot a szabadság példaképének tekintő lengyel „mentális menekültek” támogatását a magyar kormányzat ki tudta használni marketingjében, de valójában „nélküle is boldogul”.

 
A lap kitér arra, hogy a Magyarországon meghonosodott unióellenes politikai narratívák a magyar miniszterelnök és Vona Gábor ünnepi beszédeiben is megjelentek. Véleménye szerint a következő választásokon esélyes Fidesznek lehet, hogy a Jobbikkal kell majd koalíciót alapítania, amit Brüsszel képtelen lesz elfogadni. A salon.24.pl utal rá, hogy Magyarország volt az első uniós tagállam, amely szót emelt szuverenitása védelmében. A szerző szerint az ország totális alárendeltségének megteremtésével, amelyet „a szovjetek a hadsereg és az NKVD/KGB gyilkosainak bevetésével oldottak meg, az Európai Bizottság pénzügyi és jogi manipulációs szakembereket bízott meg”. A salon24.pl másik írása szerint a miniszterelnök ünnepi beszédében kimondta azt, ami nem titok: az Európai Uniót valójában nem a „közös európai érdekek”, hanem az uniós politikai játszma legfontosabb játékosainak érdeke vezérli. Hangsúlyozza, hogy „Orbánnak ugyanolyan joga van harcolni a magyar érdekekért, mint Németországnak saját érdekeiért”.
 
Romániában legyőzi a nacionalista láz az erdélyi magyarokat címmel számolt be szombat délután megjelent számában a Le Monde a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) önálló magyar kara körül kialakult politikai vitáról. A francia liberális lap szerint „a látszólagos nyugalom ellenére a nacionalizmus szellemei megszállták a helyes kisvárost”, miután a román kormány rendeletet tervez magyarok és románok elkülönítéséről a MOGYE-n belül. Leonard Azamfirei dékán - aki az egyetem autonómiájának tiszteletben tartását kérte a kormánytól - a lapnak elmondta: egyes politikai pártok az egyetemet használják fel szavazatszerzésre, s az egyetemi élettől függetlenül avatkoznak be az intézmény működésébe.
 
A tudósító, Mirel Bran megemlítette, hogy magyar nyelvű oktatás eddig is volt az egyetemen, a feszültséget viszont szerinte most az okozza, hogy az önálló kart kezdeményező RMDSZ számára a kérdésnek a közelgő választások miatt „politikai tétje” van. A román pártoknak - mint emlékeztetett a Le Monde - jobb- és baloldalon egyaránt eddig mindig szövetségre kellett lépniük a kormányozhatóság érdekében az RMDSZ-szel, amelynek biztos politikai jövője volt sokáig, 2008 óta azonban „két kisebb radikálisabb párt verseng vele, és halássza el a szavazóit”.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. március 18. 21:59
Egyébként ha a lengyelek vágynak egy Orbán Viktorra akkor vihetik....:-) Inggyé' adjuk... :-)
Viktus
2012. március 18. 20:29
Vikto Orban! Vikto Orban! Vikto Orban! Ki sajnálná a lengyelektől ezt az aranyembert?
tarackos
2012. március 18. 19:58
"A Gazeta Wyborcza szerint a lengyel jobboldal támogatói Budapestre „új, világi szentjükhöz”, a magyar kormányfőhöz zarándokolnak..." Hoppácska! Komoly konkurenciája akadt a narancsos bárányoknak, a bratankik. Akik máris szentet csináltak Viktorból miközben a bárányok még "csak" imádkoznak Viktorért... Eszem karóm megáll...
tutturuttu
2012. március 18. 19:55
A Svéd Királyi Akadémia döntése szerint az idei fizikai Nobel-díjat nem Stephen Hawking kapja a "A kvantumállapot változások, az energiafluktuáció és béta-bozon perdület non lineáris összefüggései" címet viselő kutatásáért, hanem megosztva Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Matolcsy György magyar pénzügyminiszter, akik az Einstein-féle relativitás elméletet megdöntve bebizonyították, hogy a sötétség gyorsabban terjed, mint a fény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!