Kincsvadászokat fogtak Újfehértónál

2012. március 12. 17:26

Régészeti lelőhelyet károsító, illegális kincsvadászokat értek tetten Újfehértónál; a két férfi ellen büntetőeljárás indult - közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata hétfőn az MTI-vel.

2012. március 12. 17:26

Habarics Béla, a fehérgyarmati Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője elmondta: az Újfehértó határában lévő, nyilvántartott régészeti lelőhelyen a Kulturális Örökségvédelmi Iroda munkatársa figyelt fel a múlt héten két emberre, aki fémkeresővel kutatott leletek után.

A helyszínre hívott természetvédelmi őrnek a két férfi régészeti kutatáshoz szükséges engedélyt nem tudott felmutatni, ezért az őrszolgálat munkatársa értesítette a rendőrséget, miközben a helyszínen visszatartotta őket, a náluk lévő fémkeresőkkel és a talált leletekkel együtt.

Az újfehértói őrs riasztott járőrei a kincsvadászokat előállították, és régészeti lelőhely károsítása miatt indult eljárás ellenük. Habarics Béla elmondta: az őrszolgálat információi szerint a vizsgálat során a kincsvadászoktól további régészeti leletek is előkerültek, értékük meghaladja az egymillió forintot.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. március 13. 18:05
Azokban az országokban ahol némileg értelmes emberek ülnek a hatalomban, ez úgy működik, hogy bárki kereshet kincset, de amikor megtalálja, köteles azt a köz javára felajánlani. Amiért a megtalálót a kincs értékének az 50% illeti meg. És, minden esetben késedelem nélkül ki is fizetik nekik.Mindenki jól jár. Az állam, mert az ország kincse nem hever a föld alatt, az állampolgárok, mert a múzeumokban láthatják a nemzeti kincseiket,a kincsvadász mert legálisan és haszonnal dolgozhat a kincskeresésen. Ehhez persze épeszű törvényhozók, és tisztességes törvény végrehajtók is kellenének.
P.A.
2012. március 12. 21:30
Csak tegyük tisztába: A "kincsvadászat" nem bűncselekmény, sőt klassz hobbi lehet. Régészeti lelőhelyen csinálni viszont olyan, mint állatkertben vadászni. Más dolog, hogy nyilvánvaló-e külsős számára, hogy az adott terület régészeti lelőhely. Nem feltétlenül. A konkrét helyet nem ismerem, lehet, hogy ott evidens.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!