Gárdistákat avattak a Hősök terén

2012. március 17. 14:07

Gárdistaavatást tartott a feloszlatott Magyar Gárda utódszervezete, a Magyar Nemzeti Gárda szombaton a Hősök terén. A rendezvényen mintegy ezren vettek részt, de rengeteg rendőr is jelen volt, de nem avatkoztak be az eseménybe. Dániel Péter vezetésével néhány tucat antifasiszta is megjelent a helyszínen.

2012. március 17. 14:07

Szombaton 11 órakor kezdődött a betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, a Magyar Nemzeti Gárdának avatóünnepsége a Hősök terén. Az Index szerint az eseményen mintegy ezren vettek részt. Hogy a rendőrség ne léphessen fel ellenünk, ezért a gárdisták ülve hallgatták végig a beszédeket. A rendfenntartók délben kiadott közleménye szerint a rendőrök szándékos törvénysértésre számítottak. Fél órával később viszont már véget is ért az avatási ceremónia. A mintegy száz gárdista ülve, magában mondta el az eskü szövegét, még a Himnuszt sem énekelték el, mert állva alakzatot formáltak volna, a rendőrség pedig ebben az esetben beavatkozhatott volna. A beszédekben egyébként a tavalyi gárdistaavató ezen momentumára többször is utaltak.

Az atv.hu tudósítása szerint rengeteg rendőr volt a Hősök terén: több száz egyenruhást, köztük rengeteg készenléti rohamrendőr volt jelen a helyszínen. Az egyik tiszt az atv.hu-nak elmondta, hogy jogilag szabályos a rendezvény, mert nem a feloszlatott Magyar Gárda, hanem annak egy utódja szervezte a megmozdulást. A rendőrök az atv.hu szerint ennek ellenére felszólították a gárdistákat, hogy ne üljenek alakzatban, mert az is tilos, az egyforma ruha pedig egyenruhának számít, ami szintén nem engedélyezett. Az eseményen megjelent Szabó Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője is, a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom egyik alapítója.

Dániel Péter vezetésével mintegy 30 antifasiszta ellentüntető jelent meg a Szépművészeti Múzeum előtt. A demonstrálók A4-es lapokra írt angol nyelvű rasszizmus-, nácizmus- és gárdaellenes jelszavakkal tüntettek, de voltak magyar feliratok is. Dániel Péter az atv.hu szerint feljelentést tett a helyszínen, mivel a gárdisták filmezték és fényképezték őket. Az ellentüntetők és a gárdisták között rendőrsorfal állt fel. A gárdisták egyébként az atv.hu szerint végül mégis elénekelték a Himnuszt, fel is álltak, de a rendőrség ennek ellenére sem avatkozott közbe.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2012. március 18. 00:09
"A mintegy száz gárdista ülve, magában mondta el az eskü szövegét" Jó demokratikus ötlet, így mindenki arra esküszik amire akar..
Mystes
2012. március 17. 20:39
Addig üssétek Next-et, amíg nincs itt! Most elment vacsorálni vagy a babát fekteti. Ha visszajön, jaj nektek. Biztos szétveri a topikot. Addig viszont végre egy perc nyugalom...
korona
2012. március 17. 20:35
Orbán: http://www.youtube.com/watch?v=CLCokYTDNnU&feature=related
korona
2012. március 17. 20:32
A Fidesz megalakulása: http://www.youtube.com/watch?v=Cn5ysbF_zow&feature=related
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!