Elvárt béremelés a diákmunkában is?

2012. március 06. 20:22

Egy kormánypárti képviselők által jegyzett módosító indítvány kiterjesztené az elvár béremeléshez kapcsolódó különleges szabályokat az iskolaszövetkezetekre is.

2012. március 06. 20:22

Kósa Lajos és Kara Ákos fideszes képviselő a munkaerő-kölcsönzőkhöz hasonlóan – az iskolaszövetkezetekre is kiterjesztené az elvárt béremelés speciális szabályait. A képviselők „az elvárt béremelés végrehajtásával és a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslathoz kedden benyújtott módosító indítványának indoklása szerint a módosítás jogtechnikai és foglalkoztatáspolitikai pontosítást céloz.

A törvényjavaslat csak az egyik jelentős atipikus foglalkoztatási forma, a munkaerő-kölcsönzési tevékenység keretében foglalkoztatottakra vonatkozó elvárt béremelés speciális szabályait alkotta meg, míg a másik jelentős atipikus foglalkoztatási forma, az iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatás által érintett munkavállalók esetében ez nem történt meg.

Tekintve, hogy az ilyen típusú foglalkoztatás évente mintegy 120.000, iskolaszövetkezet keretében foglalkoztatott nappali tagozatos tanulót, hallgatót érint, kiemelten fontos foglalkoztatáspolitikai cél e speciális jogviszonyok különös szabályait is megalkotni az elvárt béremelés területén – olvasható a módosító indítvány indoklásában.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
novara
2012. március 06. 20:33
Mer'mink vállalkozásbarátak vagyunk. Meg a f@szom,tanitó néni... "A parlamentnek múlt pénteken benyújtott személyszállítási törvényjavaslat egyik pontja kötelezné a munkaadókat, hogy ez év július elsejétől minden munkavállalójuk minden – tehát helyi és helyközi tömegközlekedési – költségét fizessék meg. Jelenleg, ha a dolgozó lakcíme és munkavégzésének a helye eltérő településen van, akkor fizetni kell vagy a napi munkábajáráshoz a bérlet árának 86 százalékát, vagy, ha ideiglenesen a munkavégzés helyén lakik, akkor az állandó és ideiglenes lakcíme között, a hétvégi hazautazási költségek 86 százalékát, de maximum havi 30 ezer forintot. Ezt a kötelezettséget kiterjesztenék általános, helyi és helyközi utazásra, valamint a felső korlátot eltörölnék, a vonatkozó jegy vagy bérlet árának legalább 86 százalékát a munkáltatóra terhelnék a helyi közlekedés esetében is. A tervezett intézkedés a helyi tömegközlekedési vállalatok pénzügyi helyzetét javítaná, szakmai körökben BKV-mentő passzusként emlegetik." (Index)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!