WSJ: Az alapok felfüggesztésével az új alkotmányt büntetheti Brüsszel

2012. február 29. 08:25

„Ha legközelebb valaki azt mondja neked, hogy az Európai Unió tagállamai egyenlőek, akkor emlékeztesd Magyarország 2012-es esetére” – írja a Wall Street Journal.

2012. február 29. 08:25

„Ha legközelebb valaki azt mondja neked, hogy az Európai Unió tagállamai egyenlőek, és mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, akkor emlékeztesd Magyarország 2012-es esetére” – írta egy véleménycikkben a Wall Street Journal. A cikk szerint a magas államadósság miatt hazánk nehéz helyzetben van, de a kohéziós alapok felfüggesztése „álszent” lépés volt a Bizottságtól: még ha az unió által várt némileg magasabb költségvetési hiány (3,25 százalék) jön is be, Magyarország akkor is kisebb deficittel fog rendelkezni mint Németország vagy Hollandia.

„Nem ez az első eset, amikor úgy tűnik, hogy kettős mércét alkalmaznak az EU-s szabályok alkalmazásánál” – vélte a cikk. A lap kifejti: Litvánia 2006-ban például azért nem csatlakozhatott az euró övezethez, mert Brüsszel szerint az ország 0,1 százalékkal túllépte az előírt infláció mértékét. Az ország alacsony költségvetési hiánya és gazdasági kilátásai ugyanakkor sokkal jobbak voltak, mint némely államé az euró zónában. A WSJ írása úgy véli: lehetséges, hogy az alapok felfüggesztésével az új alkotmány bevezetését akarja büntetni Brüsszel, noha hivatalosan a két dolog független egymástól. A cikk végkicsengése szerint az EU folytatja a régóta megfigyelhető „szeszélyességét” a magyar üggyel kapcsolatos döntéseiben – írja a Médianéző.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik