Le Monde: Schmitt egykori kinevezése Orbán egyik rossz döntése

2012. február 19. 13:29

Schmitt Pál plágiumbotrányára asszociált a Le Monde Christian Wulff német elnök lemondása kapcsán. A francia lap szerint a köztársasági elnök kinevezése „az Orbán Viktor által elkövetett számos hibák egyikének tűnik”.

2012. február 19. 13:29

Christian Wulff német elnök lemondása kapcsán számolt be Schmitt Pál köztársasági elnök állítólagos plágiumügyéről a Le Monde című francia napilap hétvégi számában. A vádak részletes ismertetése után a mértékadó liberális újság kitért arra, hogy az ügy a szófiai lapok címlapjára került, de a bolgárok elsősorban „az egyik honfitársuk előtti nem szándékos tisztelgésre büszkék”.

A magyar közvélemény a tudósító Joelle Stolz szerint „a botrányra” inkább politikai preferenciái szerint reagál: a Fidesz választóinak hat, a szélsőjobboldalnak 28, míg a baloldali és liberális ellenzéki tábornak 77 százaléka gondolja azt, hogy az államfőnek le kellene mondania. Annak ellenére, hogy „a köztársasági elnök számíthat honfitársai többségének elnézésre, imázsa romlása problémákat okoz az ország vezetőinek” – vélte a lap. Emlékeztetve arra, hogy Kövér László házelnök már kinevezésekor nyíltan Schmitt személye ellen foglalt állást, a tudósító úgy látja, hogy mára a rá esett „választás az Orbán Viktor által elkövetett számos hibák egyikének tűnik”.

A német elnök lemondása ugyanakkor – mint írta a Le Monde – arra ösztönözheti a miniszterelnököt, hogy az államfő doktori disszertációját vizsgáló bizottság munkájának márciusra tervezett vége előtt „túllapozzon” a zavaró ügyön.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. február 19. 20:38
A Le Monde ismert a Fidesz, az Orbán iránti negatív elfogultságáról, a hazai liberálisokkal való örök és megbontatatlan szerelméről. De most igaza van. Tényleg hiba (sőt bűn) volt a Schmitt kinevezése. És nem a doktorija miatt (az csak később derült ki). Hanem mert minden rendszerhez gerinc nélkül dörgölődzött, már a Kádár rendszerben is fejes volt, hogy besúgó is-e az még nem bizonyított. Mint MOB, NOB tag csak könyökléssel töltötte az idejét. Sem emberileg, sem a tudását, sem a kiérdemelt (nem) tisztelete nem tette alkalmassá erre a pozícióra.
malabar
2012. február 19. 19:40
Schmitt-nek figyelmebe ajanlom a tizparancsolat-bol a 8:at 8. Ne lopj.
Soma
2012. február 19. 17:03
Csak beszivárog a "vizsgálati eredmény" ?
Antigoné
2012. február 19. 15:45
Ebben most sok igazság van, sajnos. S.P.-nek már az első napon le kellett volna mondania, mert a közt. elnök imázsát rontja a puszta gyanú is. Kár, hogy így elhúzzák az egészet,már régen elfelejtette volna mindenki, ha így tesz. Orbán is léphetett volna hamarabb. Ezért most egy kicsit orrolok rá. Remélem,bántja ez.:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!