Orbán posztmodern fasizmusáról ír a Libération

2012. január 13. 10:20

A francia lap cikke Hitlerhez hasonlította Orbán térnyerését, és felszólította az uniós intézményeket Magyarország szankcionálására, és a „pestis” megállítására.

2012. január 13. 10:20

A Libération vélemény rovatában Paolo Flores d’Arcais cikke jelent meg hazánkról „Orbán Viktor, avagy a posztmodern fasizmus” címmel. A baloldali francia lap szerzője szerint az uniós intézmények eddig vagy süketek voltak, vagy pedig képmutatók. Véleménye szerint az új alkotmány lábbal tiporja a demokratikus szabadságjogokat. Kiemelte, hogy az új választójogi törvény elősegíti a Fidesz győzelmét, a médiát elhallgattatták, az elöljárókat a kormány nevezi ki, a nemzeti bank elvesztette függetlenségét, a sovinizmus és a rasszizmus pedig összekötő kapocs lett ebben az „igazi posztmodern fasizmusban”. Megemlítette, hogy ha hazánk most kérné a felvételét az EU-ba, elutasítanák, mivel nem felel meg a demokratikus elvárásoknak. A cikkíró szerint ezért mindent meg kell tenni, hogy életbe lépjen a Lisszaboni szerződés 7-es bekezdése, és szigorúan szankcionálják Magyarországot.

Kiemelte: minden időhúzás, egyezkedés csak erősíti az Orbán-kormányt politikája folytatásában, s ez a fertőzés kiterjedhet egész Európára. Az intézményeknek mindig egyszerűbb meghátrálni, és nem vállalni konfliktust, ahogy tették ezt Hitler és Mussolini idejében is. Ha pedig a Merkelek, Cameronok és Sarkozyk Európája nem hoz szankciókat Magyarországgal szemben, a becstelenség megismétlődhet – idézi a Libération írását a Médianéző.

Paolo Flores d’Arcais idézte Marx-ot, aki III. Napóleon kapcsán azt mondta, hogy a történelem mindig ismétli magát, először tragédiaként, majd komédiaként. Szerinte ez a helyzet Magyarországgal is, mivel míg Hitler egy gazdasági és katonai hatalom volt, addig Orbán, kezében sapkájával, IMF hitelért folyamodik. Szerinte Orbánnak mindig Berlusconi és Putyin volt a példaképe. Ez mutatja, hogy a posztmodern fasizmus egyre növekvő veszélyt jelent Európában, ennek pedig része Marine Le Pen pártja, és a holland jobboldal is. „Ha el akarjuk kerülni a fertőzést, a pestisessel úgy kell viselkedni, mint egy pestisessel”. Ha Európa nem lép Orbán ellen, saját öngyilkosságát készíti elő” – írja Flores d’Arcais.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2012. január 13. 13:10
Erre én is nyomok egy mínuszt. Ez olyan, mintha Csicsi íratta volna direkt, hogy lám, milyen igaztalan kritikák érnek minket. Ennyit még cikk nem ártott a Magyarországot érő, jobbító szándékú, tényszerű kritikák ügyének. Fujj.
Autofocus
2012. január 13. 12:31
Helyreigazítást követelni azonnal, ha nem teszik meg olyan rágalmazási pert indítani ellenük hogy belefeketednek.
Panzergeneral
2012. január 13. 12:23
Elnézést, hogy Dodót plagizálom, de ez tényleg hülye (illetve: hűje). Posztmodern fasizmus? Könyörgöm, a poszmodern az értékek relativizálását hirdeti, a fasizmus pedig értékeket hirdet. Hogy a bánatba jön össze ez a "forró jég"?
Vizigót
2012. január 13. 10:56
Jól van balfasz, feladat teljesítve. Öblögess. Hitler és Mussolini. Na és balfasz, a Viktor az vajon melyik, náci, vagy fasiszta? Vagy esetleg igaza van némelyik magyarországi magadfajtának, és Viktor mégis inkább rákosista? Biztos mindegy is nektek, csak pofázni lehessen. Vova, a fasiszta. Ja, nyilván már KGB főtiszt korában is az volt. Istenkém! "a történelem mindig ismétli magát, először tragédiaként, majd komédiaként" Pontosan balfasz, ti már csak, a magyarországi társaitokkal együtt, aljas elődeitek szánalomra méltó tragikomikus utódjai vagytok. Egy a megfelelő intézmény való beutalással kellene szankcionálni titeket. És még mielőtt valami itteni balfasz megtalálna, speciel olyasmire gondolok mint az egykori OPNI. A médiát meg valóban kifejezetten elhallgattaták, nincs is ellenzéki sajtó, a Népszava, az ATV és társaik, csupán valami eltünőben lévő fata morgana. Na lódulj a sunyi faszba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!