Matolcsy: Nem cél az önkéntes pénztárak elsorvasztása

2012. január 29. 14:30

Nem elsorvasztani akarja az önkéntes nyugdíjpénztárakat a kormány, hanem a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan a bennük rejlő további lehetőségek kiaknázása, egyebek mellett ezt válaszolta Oláh Lajos független képviselő kérdésére Matolcsy György.

2012. január 29. 14:30

Oláh Lajos független képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi írásbeli kérdésében, hogy a kormánynak milyen céljai vannak az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, illetve a tagok biztonságban tudhatják-e pénztári vagyonukat, nem vonja-e el azt a kabinet valamilyen ürüggyel. Matolcsy György válaszában leszögezte: az önkéntes kiegészítő pénztárak nem állnak közvetlen kapcsolatban a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszerrel, így szerinte Oláh Lajos kérdésfeltevése nem egészen érthető.

A nemzetgazdasági miniszter a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt szerepet kaphatnak az önkéntes nyugdíjpénztárak, amelyek jelentősebb összeggel is kiegészíthetik az állami nyugdíjat. Hozzátette, a pénztárak jelentős része több mint 16 éve működik, a kormány nem akarja a szektort elsorvasztani, sőt inkább a bennük rejlő lehetőségek további kiaknázása a cél. Úgy vélte: megérett a működésük arra, hogy ne kelljen a túlszabályozottsággal küzdeniük, indokolt az adminisztráció egyszerűsítése, a dereguláció, esetlegesen egy új szabályozási modell bevezetése is. 
 
Matolcsy kifejtette, a pénztárak a továbbiakban is átláthatóan, olcsón, a tagok érdekét messzemenően szolgálva működnek így az őket megillető kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is prioritássá válhat, ami a szféra egészének további erősödését szolgálhatja – írja a portfolio.hu és az MTI.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egypolgár
2012. január 31. 08:18
"Úgy vélte: megérett a működésük arra, hogy ne kelljen a túlszabályozottsággal küzdeniük, indokolt az adminisztráció egyszerűsítése, a dereguláció, esetlegesen egy új szabályozási modell bevezetése is." Ez kevesebbet mond mint amikor azt ígérték, hogy megvédik a magánnyugdíjpénztárakat, annak pedig tudjuk mi lett a vége. Családi körben már a többség eldöntötte, hogy első lépésben a hozamot és a 10 évvel ezelőtti befizetéseket (tehát ami adózás nélkül felvehető) kiveszik és más módon fektetik be. Biztos ami biztos.... Köszönjük Viktor! Köszönjük fidesz! Hajrá Magyaroroszág, Hajrá Magyarok! U.I. Tőlünk nyugatabbra a határ másik oldalán több pénzintézetben is (beszélnek magyarul) kisebb hozamokkal de tényleg BIZTONSÁGBAN tudhatjuk a pénzünket.
liberálzöld.
2012. január 30. 11:37
"Matolcsy: Nem cél az önkéntes pénztárak elsorvasztása" Valóban nem cél. Eszköz!!!!
trespass
2012. január 30. 10:41
A bennük rejlő további lehetőségek a jövőbeni befizetéseket jelentik, a kiaknázásuk jelentésének értelmezését rátok bízom. Az pedig, hogy az állam támogatja esetleg nekem gyanús. Csak nehogy a kötelező állami nyugdíj rovására menjen!
Dr. Táskás Tóni
2012. január 29. 22:16
Matolcsi úr teljesen megkavart. Most akkor eltőzsdézték az emberek pénzét a mnyp-ak, vagy nem? Ha eltőzsdézték, akkor miért nem "védik"meg az embereket az önkéntes nyugdíjpénztáraktól is? Ha pedig nem tőzsdézték el a mnyp-ak az emberek pénzét, akkor az a mocskos repedtsarkú kurva , miért hazudott bele a pofánkba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!