Ismét tüntetnek a hallgatók

2012. január 30. 15:01

A felsőoktatás szétrombolása és a drasztikus keretszám-csökkentés ellen szervez tüntetés február 15-ére, a felvételi jelentkezés határidejére a Hallgatói Hálózat. A szervezet szerint ez a tüntetés más lesz, mint a többi.

2012. január 30. 15:01

A felsőoktatás szétrombolása és a drasztikus keretszám-csökkentés ellen szervez tüntetést február 15-ére a Hallgatói Hálózat. A felvételi leadás határidejére időzített demonstráció gyülekező helye az ELTE Lágymányosi kampusz északi bejárata lesz. Innen 15:30-kor vonulnak a Műegyetem rakparton és a Szabadság hídon keresztül a Fővám térre.

A tüntetés Facebook-eseményének leírása szerint „a kormány olyan felsőoktatási törvényt hozott, amellyel elveszi a következő generációk és az ország jövőjét. A keretszámok indokolatlan és drasztikus csökkentése, a több százezer forintos tandíj és a cserébe adott, fiatalkori eladósodást eredményező Diákhitel 2 rendszere nem oldja meg a felsőoktatás hibáit. A röghöz kötés nem válasz az elvándorlásra, helyette jobb kilátásokat kéne teremteni.

A szervezők szerint nem lesznek értékesebbek azok a diplomák, amelyeket rosszabb eredményekkel, de több pénzből szereznek meg. A közgazdász, jogász, társadalomtudományi és bölcsész képzések „megtizedelése”, a mérnöki szakok csökkentése nem tükrözik a munkaerőpiac igényeit, ellenben megszüntetik a lehetőségét annak, hogy a fiatalok azt tanulják, amit szeretnének, és azt, hogy olyan új értelmisége legyen az országnak, amelyik felfedezheti a mostani vezetők hibáit – vélik a szervezők. A kormány megszegte saját szabályait: nem tájékoztatták a most végzős gimnazistákat arról, hogy kukába dobhatják az áttanult éveiket, a terveiket, az álmaikat. Nincs joguk elvenni a következő generáció álmait! Nem tehetik egyik napról a másikra tönkre az egyetemeket, az ott dolgozók állását veszélyeztetve! A Hallgatói Hálózat nem akarja, hogy a kormány elvegye a következő generációk jövőjét! Nem akarjuk, hogy az ország legjobbjai kényszerüljenek külföldön tanulni a hozzá nem értő politikusok elképesztő ötletei miatt! Nem kérünk a kioktatásból, hanem jobb felsőoktatást szeretnénk! A kormány viszont még azt is szétveri, ami van.” – állítja a HH. „Ez a tüntetés más lesz, mint a többi” – írják a szervezők.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gfischer
2012. január 31. 14:14
Az első fityesz kormány idején még azt dalolták, hogy cél: az eu-s 50-60% diplomás átlag. Meg életpályamodel, stb. Azért lett a diákhitel. Meg figyeltek arra, hogy ne a munkaerőpiacon jelenjenek meg az érettségizettek. Most már erre is sz*rnak! El lehet menni...
Senye Péter
2012. január 31. 10:04
Egyre több diplomás dolgozik olyan munkakörökben, amikhez talán még érettségi sem kellene. Ez így menjen tovább?
Talibán
2012. január 30. 22:12
Lehet, hogy igazatok van, gyerekek, de!... Ezer sebből vérzik az ország, biztos, hogy éppen most és éppen Tőletek kell neki még egy döfés? Igen, most dől el a jövőtök, tudjuk, ezt nem szabad elfelejtenie senkinek - de nagyon úgy néz ki, a nemzet sorsa is. Nem, ezek nem nagy szavak, nézzetek körül. Ez a kormány biztosan nem akarja a veszteteket. Orbánék egy kifosztott kassza mellett töprengnek, mit tegyenek. Dacosságotok (bármennyire érthető is az), az ország igazi kirablóit segítitek, akik mindenféle demonstrációnak örülnek, csak hogy visszajöhessenek. A bajban ismerszik meg, ki melyik oldalon áll. Szép a forradalmi hevület (magam is voltam fiatal), de most tényleg valami másról, többről van szó... Ha Ti ellenünk, ki velünk?
szigno57
2012. január 30. 18:01
El lehet kezdeni tanulni kispofáim! Annak ingyen van az oskola!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!